BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Ak si chcú ľudia v čase hodovania dopriať „zakázané ovocie“, mali by sa zdravo stravovať počas celého roka. Na dnešnej tlačovej konferencii to zdôraznila Alžbeta Béderová z poradne zdravia pri Regionálnom úrade vereného zdravotníctva v Bratislave.
V čom robíme chyby?
Jesenné obdobie je ťažkou skúškou pre tráviaci systém väčšiny ľudí. Je to spôsobené nielen zmenou počasia či posunom času, ale aj typickými husacími hodmi či vinobraniami. Tráviace poruchy a choroby sú podmienené vplyvom zlého stravovania, zloženia potravy, stresu či iných vonkajších faktorov. Hltavé jedenie, či vyhladovanie žalúdka počas dňa a večerné prejedanie sa postupne vedú k narušeniu funkcií tráviaceho traktu. Problémom je aj vynechávanie raňajok a celkové nepravidelné stravovanie. „Škodlivým nezmyslom sú aj časté redukčné diéty a detoxikačné kúry,“ povedala Béderová.
Lekciu zdravého stravovania by mal absolvovať každý
Pečená kačka, mastné lokše, ale aj nadmerný príjem alkoholu a prejedanie sa sú častými príčinami pálenia záhy, nadúvania a celkového tráviaceho diskomfortu. Lekciu pravidelného a zdravého stravovania by mal podľa Béderovej absolvovať takmer každý moderný človek. „Celodennú stravu je podľa zásad správnej výživy potrebné rozložiť do piatich až šiestich menších dávok. Ak také isté množstvo potravy zjeme naraz, výsledkom je nadmerná záťaž tráviaceho systému. K tomu rýchle pracovné tempo a stresové prostredie vyčerpávajú organizmus a negatívne ovplyvňujú rovnováhu zažívacieho systému,“ uviedla Béderová. Okrem dodržiavania princípov racionálnej výživy, je dôležitý výber potravín, či už z hľadiska zloženia alebo kvality.
Ideálny jedálniček
Optimálne rozloženie stravy počas dňa je podľa odborníkov veľmi dôležité. Raňajky by mali tvoriť 25 percent celodenného príjmu energie a živín. Vhodný je mliečny nápoj, celozrnný chlieb, alebo pečivo, ovsené či kukuričné vločky, rozličné nátierky na báze tvarohu či rastlinného masla, syry a zelenina. Desiata by mala zabezpečiť päť percent denného príjmu živín, vhodné sú kyslomliečne výrobky a ovocie.
Obed je hlavným jedlom dňa, má byť kompletný s polievkou a bohatou zeleninovou prílohou a zabezpečovať 35 percent potreby energie a živín. Olovrant tvorí ďalších 10 percent energie a vhodné sú nízkotučné jogurty, nátierky doplnené ovocím. Na večeru sa odporúča ľahšie teplé jedlo zo zeleniny, rýb, strukovín či cestovín, ktoré zabezpečí 25 percent potrebnej energie a živín. „Jesť treba pomaly, pretože pocit nasýtenia sa dostaví až po 30 minútach,“ vysvetlila Béderová. K lepšiemu tráveniu a zdravému životnému štýlu napomáha aj pravidelná fyzická aktivita, dostatočná relaxácia a duševná pohoda.