BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Letné teplé dni sa blížia a najlepším osviežením pre väčšinu z nás je chutný, šťavnatý, červený melón. Ten však obsahuje malé čierne jadierka, ktoré niektorí ľudia zvyknú vyhadzovať. Tu sa ale dozviete, prečo by sme to nemali robiť.
Vlákna v jadierkach napomáhajú pri trávení a sú nesmierne dôležité pre zdravú črevnú flóru. Okrem toho, v jadrách je aminokyselina citrulín, ktorá pôsobí ako antioxidant. Ten spôsobuje, že sa rozširujú cievy a tým je aj obeh stimulovaný. To je dobré pre srdce a pamäť. V jadrách sú aj stopové prvky, ako je horčík, vitamín A, B, C a železo. To pomáha správnemu fungovaniu nášho tela a hlavy.
Aby bolo možné využiť plné výhody jadier, sú nevyhnutné aj niektoré recepty. Môžete napríklad uvariť chutný čaj z melóna alebo mliečny kokteil z jadier.
– Vyvarte 4 lyžičky čerstvo mletých jadierok s asi 2 litrami vody a nechajte zmes pomaly variť po dobu asi 15 minút. Tento čaj je nielen veľmi chutný, ale aj veľmi zdravý, pretože sa naozaj všetky dobré ingrediencie aktivujú týmto spôsobom. Najlepšie chutí chladený!
– Vezmite hrsť jadierok a dajte ich do rúry alebo na panvicu. Zahrejte ich, kým pocítite sladkú vôňu a jadierka budú úplne suché. Teraz zomeľte vysušené jadierka, napríklad v mažiari. Potom zmiešajte prášok v pomere 1:10 s teplým alebo studeným mliekom. A je to. Táto zmes je ideálna pre trávenie a problémy s obličkami. Vzhľadom k tomu, že melóny sú dobrým diuretikum, tento nápoj podporuje funkciu obličiek.