Životný štýl a konzumované potraviny majú obrovský vplyv na zdravie človeka. Pre dobré trávenie je však potrebná aj dostatočná fyzická aktivita a dodržiavanie pravidelného pitného režimu. Je potrebné dbať o to, aby prijímaná strava obsahovala dostatok rastlinných potravín i kvalitných bielkovín.
Vyvážená strava má obsahovať päť základných skupín potravín, ktoré zabezpečujú optimálne fungovanie organizmu. Jedná sa o čerstvé ovocie, zeleninu, obilniny, mliečne výrobky a bielkoviny, ktoré je potrebné zahŕňať do jedálneho lístka každý deň. Z pekárenských výrobkov sú zdraviu prospešné najmä výrobky z celozrnnej múky a z mliečnych výrobkov je dobré preferovať tvrdé syry, tvarohy, biele jogurty a kyslomliečne nápoje so živými kultúrami.
Rozpustná a nerozpustná vláknina
Vláknina sa nachádza v celozrnných výrobkoch, v strukovinách, v ovocí a v zelenine. Rozoznávame dva typy vlákniny – rozpustnú a nerozpustnú, ktoré tráviacemu traktu prospievajú odlišným spôsobom. Rozpustná vláknina sa nachádza v určitom ovocí, zelenine, obilninách a strukovinách – v jablkách, hruškách, ríbezliach, pomarančoch, grepoch, mrkve, kapuste, orechoch, jačmeni, raži a ovse. Nerozpustná vláknina sa nerozpúšťa, nachádza sa v listovej zelenine, orechoch, semienkach, fazuli, v rôznych šupkách a v plevách zo zŕn.
Ryby a mäso z domácich fariem
Ľudský organizmus potrebuje pre svoje dobré fungovanie aj kvalitné bielkoviny. Ideálne je mäso z domácich fariem, ktoré je nielen chutnejšie, ale aj zdravšie. Zvieratá na farmách sú kŕmené prirodzeným krmivom, majú dostatok pohybu, slnka a čerstvého vzduchu. K zdravej výžive patrí najmä hydina – husacie, kačacie a kuracie prsia alebo stehná a tiež ryby – kapor, zubáč, pstruh, šťuka, úhor a mnoho iných. Ryby sú ideálne čerstvé, práve vylovené, preto ak máte vo svojom okolí rybárov, ktorí vám môžu poskytnúť svoje úlovky, uprednostnite ryby od nich. Rybárske tašky plné čerstvých sladkovodných rýb ocení každý milovník zdravej výživy.
Zelené potraviny a výživové doplnky
Kto uznáva zdravý životný štýl, ten zrejme preferuje aj zelené potraviny. Medzi zelené potraviny patrí aj maca peruánska – žerucha. Plodina obsahuje množstvo cenných látok – má blahodarné účinky nielen na fyzickú kondíciu človeka, ale aj na psychiku. Výživové doplnky z tejto plodiny vo forme kapsúl alebo prášku majú priaznivé účinky na imunitný systém, prispievajú k hormonálnej rovnováhe, znižujú príznaky únavy a stresu – dodávajú energiu. Maca peruánska obsahuje vitamíny, minerály, mastné kyseliny, aminokyseliny a steroly. V sušenej forme môže byť konzervovaná aj niekoľko rokov, pričom nestráca svoje vzácne vlastnosti.
Tento článok nie je autorským obsahom SITA.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.