BRATISLAVA 10. marca (WEBNOVINY) – Neodbytný hlad je priam nemožné ignorovať. Keď vám škvŕka v bruchu, je ťažké sústrediť sa na niečo iné a je vám úplne jedno, či ste len pred hodinou obedovali alebo či je polnoc a už by ste nemali jesť. A čo sa stane, keď si vaše telo pýta jesť a vy ho odmietate nakŕmiť?
V konečnom dôsledku s najväčšou pravdepodobnosťou zamierite do chladničky a zjete omnoho viac, ako by ste mali. Nie, rozhodne by ste nemali uspokojiť všetky svoje chúťky, ale umlčať hlad už v začiatkoch zdravým a efektívnym spôsobom sa oplatí. Poradíme vám, ktoré potraviny v tom pomôžu.
MANDLE: Sú síce vysokokalorické, trik je však v tom, že ich stačí málo. Len jedna hrsť – to je množstvo antioxidantov, vitamínu E a horčíka, a tiež ňou umlčíte žalúdok požadujúci jedlo. Pri orieškoch však naozaj treba pamätať na to, že hrsť za deň stačí.
ZÁZVOR: Sila zázvoru, ktorý poznáte aj ako ďumbier, spočíva v látkach podporujúcich trávenie. Môžete ho pridať do sladkých i slaných jedál a on okrem lahodnej chute poteší i tým, že vám dodá energiu a zároveň zabezpečí efektívne trávenie. Preto vyhladnete až vtedy, keď vaše telo naozaj potrebuje jedlo.
AVOKÁDO: Nájdete v ňom veľké množstvo vlákniny a zdravé mononenasýtené mastné kyseliny. Vyskúšajte a uvidíte – tieto kyseliny totiž mozgu vysielajú signál, že žalúdok už má dosť. Samozrejme, vláknina je pri pocite zasýtenia tiež nesmierne dôležitá.
VAJÍČKA: Jedno obyčajné malé vajce v akejkoľvek forme, ktoré zjete na raňajky, vás zasýti na omnoho dlhšiu dobu ako napríklad chlieb či koláče. Vo vajci totiž nájdete množstvo bielkovín, kým ostatné menované obsahujú množstvo sacharidov, ktoré čoskoro spôsobia hlad.
Dokázal to aj výskum – jedno či dve vajcia na raňajky pomohli ľuďom k väčšiemu pocitu sýtosti počas celého dňa ako tým, čo zjedli žemľu s rovnakým množstvom kalórií. Jedáci vajec zároveň počas dňa skonzumovali o 330 menej kilokalórií ako tí, čo si dali žemľu.
ZELENINOVÁ POLIEVKA: Čo sa týka polievok, nie je to žiadna veda – jednoducho zaplnia žalúdok ešte predtým, ako sa pustíte do hlavného jedla a v konečnom dôsledku zjete menej. Len si dajte pozor na krémové či prislané polievky.
Najlepšou voľbou je zeleninový vývar, ktorý má minimum kalórií. A ak niekedy zjete poriadnu porciu polievky a hlavné jedlo vynecháte, určite vám to pomôže pri boji s nadbytočnými kilogramami. Keď sa vám nechce variť, skúste zeleninový džús, funguje to podobne.
TMAVÁ ČOKOLÁDA: Hneď na začiatku si treba pamätať, že by ste určite nemali zjesť celú tabuľku. Preto na to choďte pomaly, a užívajte si kocku či dve čokolády s najmenej 70-percentným obsahom kakaa čo najdlhšie. Trik je v trpkej chuti, ktorá vyšle telu signál, aby upokojilo svoj apetít, a pomocníkom je aj kyselina steárová. Tá spomaľuje trávenie a človek sa dlhšie cíti sýty.
TOFU: Ak vnímate tofu ako chuťovo nevýraznú “útechu“ pre vegetariánov, je čas zmeniť svoj pohľad. Áno, tofu samo o sebe nie je veľmi lákavé, ale napríklad údené už chutí celkom inak.
Zároveň má schopnosť absorbovať chute i vône ostatných potravín či korenín, s ktorými ho pripravujete. Obľúbiť si tofu sa oplatí, obsahuje totiž okrem iného genisteín potláčajúci apetít.
WASABI: Tento mimoriadne ostrý japonský zelený chren sa k sushi podáva napríklad aj preto, aby vás aj zopár kúskov zasýtilo. Vďaka wasabi sa jednoducho budete cítiť plnší, pričom tiež pôsobí protizápalovo.
ŠKORICA: Pridajte štipku do ranných cereálií, ovsenej kaše, ovociu či káve. Škorica rovnako ako niektoré ďalšie korenia pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, čo je kľúčové pri ovládaní chuti na jedlo.
LOSOS: A nielen ten, všetky ryby, ktoré obsahujú množstvo omega-3 mastných kyselín. Ich zásluhou sa v tele zvyšuje hladinu hormónu leptínu, ktorý potláča hlad.
OVSENÁ KAŠA: Toto typické ranné jedlo patrí do tohto zoznamu napriek vysokému obsahu sacharidov. Ovsené vločky totiž telo trávi pomaly, takže hlad sa neozve ešte niekoľko hodín po raňajkách. Treba si však dávať pozor na sladenie!
MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE AJ NA FACEBOOKU.
Zdroj: shape.com