BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Neznášanlivosťou potravín so súvisiacou zníženou kvalitou života trpí približne každý druhý Slovák. Lekárka Martina Šintálová, dlhoročná odborníčka v oblasti zdravej výživy a liečby nadváhy, je pritom presvedčená, že toto číslo podložené britským prieskumom nie je úplne presné a v skutočnosti má intoleranciu omnoho viac ľudí. Väčšina z nich o tom pritom vôbec nemusí tušiť a rôznorodé symptómy sa zbytočne a neúspešne snaží potlačiť rôznymi liekmi.
Mnoho ľudí si mýli pojmy alergia a intolerancia. Kým alergické reakcie sú okamžité, ľahko samodiagnostikovateľné a často životu nebezpečné, u intolerancie to neplatí. Reakcie sú oneskorené, až 72 hodín po konzumácii, príznakov je veľké množstvo, priamo neohrozujú život a človek si ich zriedkavo dokáže diagnostikovať sám. Príznaky intolerancie sa často skrývajú za symptómy iných ochorení, a preto sú nenápadnejšie.
„Väčšina ľudí prichádza s tráviacimi problémami, veľmi veľa z nich trpí únavou, bolesťami hlavy, nadváhou či depresiou a dosť veľká skupina má dermatologické problémy,“ vysvetlila Šintálová na dnešnej tlačovej konferencii. Identifikáciou potravín a eliminovaním ich konzumácie je možné zbaviť sa príznakov a po čase sa dokonca k ‚zakázaným‘ potravinám vrátiť. Najčastejšie ide o kravské mlieko, vaječný bielok, pšenicu, pivovarské kvasnice, kukuricu, pistácie, jačmeň, kešu oriešky, hrach a červenú fazuľu.
Tomu, že ide o čoraz rozšírenejší problém, naznačuje aj zvyšujúci sa predaj testov potravinovej intolerancie. Samotný test slúži na identifikáciu potravín, ktoré pacientovi výrazne komplikujú život. Rozhodujúci je nasledujúci krok, a to poradenstvo u odborníka a korekcia jedálneho lístka pod jeho dohľadom.
„Na základe mojich dlhoročných skúseností odhadujem, že potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák. Reálne číslo však nie je úplne možné presne vyčísliť, pretože potravinová intolerancia sa často maskuje za iné príznaky. Nízka informovanosť o jej existencii a nepreplácanie testov zdravotnými poisťovňami doteraz bránili ľuďom takéto vyšetrenie absolvovať. Niektorí ľudia preto typicky chodili od jedného lekára k druhému a absolvovali množstvo vyšetrení a liekovej terapie bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov,“ opísala Šintálová, ktorá tiež vyhlásila, že z dlhodobého hľadiska potravinová intolerancia rozhodne ohrozuje život.