BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Poslanec NR SR za KDH Pavol Zajac oslávil svoje piatkové 47 narodeniny víkendovou zabíjačkou. „Mestská časť Vranovské Dlhé, kde som sa narodil a žil 27 rokov, bola niekedy samostatnou obcou s poľnohospodárskym charakterom. Väčšina obyvateľov, vrátane našej rodiny, chovala domáce zvieratá, aj ošípané. Preto bolo úplne prirodzené, že sa v zime robili zabíjačky,“ vysvetlil s tým, že väčšinou bola jedna zabíjačka pred Vianocami a druhá cez fašiangy. „Ako deti sme sa na túto udalosť tešili, lebo mala romantickú atmosféru s kopou snehu a opaľovaním prasaťa slamou,“ povedal.

Keď sa politik oženil, presťahoval sa do obce Sedliská, kde pokračuje v zabíjačkovej tradícii vďaka rodičom jeho manželky. „U svokrovcov robíme zabíjačku tak dva krát v roku. Romantiky ubudlo, lebo je menej snehu a srsť ošípanej sa dnes opaľuje propán-butánový plynom. Ale aj tak je to vynikajúca príležitosť, keď sa celá rodina stretne nielen pri práci, ale sa aj rozoberú aktuálne rodinné, spoločenské aj „politické“ aktuality,“ povedal.

Samozrejme najdôležitejšie je podľa Zajaca prasa. Jeho porážka, opálenie srsti, umytie, rozobratie a porcovanie. Následná sa robia mäsové výrobky ako tlačenka, jaternice, masť, škvarky a klobásy. „Nad týmto všetkým má zodpovednosť vždy ten istý mäsiar, ktorý je rodinný priateľ. Moja úloha je byť hlavný asistent mäsiara a dochucovač mäsových výrobkov. Ak je niečo presolené, alebo pikantné, tak to schytám,“ povedal. Ale obvykle sa dielo po celodennej práci podarí, aj s pomocou jeho syna, manželky a jej rodičov. Na záver si rodina pochutí na bravčovom paprikáši a roznesie príbuzným výslužku.