Pre niekoho ako predjedlo, pre iného hlavný chod. Polievka je základ, ktorý dokáže urobiť deň lepším. Pritom je však prekvapivo často opomínaná alebo sa jej venuje len malá pozornosť. Aj napriek tomu, že s polievkami sa dajú robiť gastronomické čáry-máry. Aké tradičné polievky máme na Slovensku a ktorú exotiku sme si úspešne a s láskou „adoptovali“?
Tradičné polievky
Vývar – hovädzí, kurací, ale aj bravčový. Ak vývar označíme za najtradičnejšiu slovenskú polievku, mnoho ľudí zrejme nebude nesúhlasne krútiť hlavou. Silný vývar sa začína variť v studenej vode, pre väčšiu silu sa zvyknú kosti ešte upiecť a koreňová zelenina sa pridá hneď na začiatok. Táto tradičná polievka sa varí pokojne aj pol dňa.
Ak hostiteľ nemá práve 12 hodín na prípravu kvalitného vývaru, donáška jedla mu dopraje dostatok času na iné aktivity, ako čistenie mrkvy, zeleru a petržlenu. Medzi ďalšie tradičné polievky na Slovensku bezpochyby patrí hŕstková, hrachová, demikát a tiež strukovinové polievky, obzvlášť šošovicová a fazuľová. Každá z nich sa líši nielen z regiónu na región, ale od rodiny k rodine. Stále väčšiu popularitu si však získavajú krémové polievky – batátová, petržlenová, kalerábová, karfiolová.
Exotické polievky
Zatiaľ čo slovenské tradičné polievky sú stále podávané ako predskokan hlavného chodu, v zahraničí často plnia úlohu hlavného jedla. Skvelým príkladom je thajská sýta polievka Tom Yum. Jej základnými chuťami sú kyslosť získaná z limetky, pálivosť vďaka čili a sýtosť prameniaca z množstva kreviet.
Ďalšou v našich končinách usadenou exotikou je vietnamská polievka Pho – silný vývar s rezancami, bylinkami a hovädzím mäsom. Evergreenom v čínskych reštauráciách je zase ostro-kyslá polievka, ktorá mnohých odradí svojou „slizkou” konzistenciou. Dnes už asimilovanými exotikami sú talianska paradajková polievka alebo španielska studená polievka gazpacho. Aby kulinári získali predstavu o tom, ako má chutiť ktorákoľvek exotická polievka, môžu sa pustiť do testovania a využiť rozvoz jedla z bistra či reštaurácie.
Polievka až domov
O tom, že v slovenskej kuchyni si polievky už vydobyli dôstojnejšiu úlohu, svedčí aj vznik podnikov špecializovaných práve na tento chod. Sú nimi klasické aj netradičné bistrá a polievkárne, kde sa zákazníci stretnú, spoznajú a často aj nadviažu vášnivý vzťah s polievkami z celého sveta. Samozrejme, vrátane slovenských klasík.
Nadšenci tohto konceptu si môžu pozrieť polievkové „menu” z tradičných aj exotických reštaurácií a bistier, prípadne si objednať podľa chuti z foodpanda.sk. Platforma foodpanda je na slovenskom trhu nová donášková služba, ktorá sem dorazila z celosvetových trhov v Ázii či Európe. Vďaka svojej rýchlej donáške sa postará o to, aby zákazníci mohli investovať čas do svojich koníčkov – v prípade, že medzi ne nepatrí 12-hodinové varenie polievky.
Každý sa môže presvedčiť, že aj polievka môže byť hlavným chodom vďaka donáškovej službe foodpanda.sk.
Informačný servis