HELSINKI 13. mája (WEBNOVINY) – Výroba ľadu je veľká alchýmia, na vrcholných podujatiach ju zverujú iba odborníkom.
Ľadári sa snažia vyhovieť hráčom, počúvajú ich názory. Nie vždy sa im však podarí pripraviť hraciu plochu v ideálnom stave.
Počas majstrovstiev sveta dostávajú ľadové plochy poriadne zabrať, keďže porcia zápasov je veľká.
V Helsinkách sa o kvalitu ľadu stará tím pod vedením Erna Raekumpa. Ľadári vstávajú skoro ráno, na nohách sú do neskorých nočných hodín. Raekumpu pracuje v Hartwall Areene už od jej otvorenia v roku 1997.
Jarné počasie vonku robí problémy aj pri výrobe ľadu. V aréne je potom teplejšie a hracia plocha sa drobí a trpí jej kvalita. Keď navyše prídu diváci, chladenie musí pracovať naplno.
Obrazom: Hartwall Areena v Helsinkách
Hartwall Areena v hlavnom meste Fínska Helsinki, v ktorej odohrá slovenská hokejová reprezentácia všetky zápasy základnej skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku. Fínsko, Helsinki, 3. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Hartwall Areena v hlavnom meste Fínska Helsinki, v ktorej odohrá slovenská hokejová reprezentácia všetky zápasy základnej skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku. Fínsko, Helsinki, 3. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Hartwall Areena v hlavnom meste Fínska Helsinki, v ktorej odohrá slovenská hokejová reprezentácia všetky zápasy základnej skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku. Fínsko, Helsinki, 3. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Hartwall Areena v hlavnom meste Fínska Helsinki, v ktorej odohrá slovenská hokejová reprezentácia všetky zápasy základnej skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku. Fínsko, Helsinki, 3. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Fanúšikovia slovenskej hokejovej reprezentácie pred prvým zápasom slovenskej reprezentácie v základnej skupine majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku. Fínsko, Helsinki, 3. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
V zime to majú ľadári oveľa jednoduchšie. „Výroba ľadu je jedno veľké umenie. Keď nastavíte jednu vec, potom musíte prestaviť aj ďalšie zariadenia, aby všetko optimálne fungovalo. Ak sa niečo pokazí, potom je problematický aj celý proces,“ uviedol v jednom z rozhovorov pre fínske médiá Raekumpu. Výrobu ľadu má v Hartwall Areene na starosti desať ľudí.
Po príchode do práce skontrolujú stroje, chladenie a zoptimalizujú výrobný proces. Počas dňa neustále sledujú kvalitu ľadu, s rolbou ho čiastia a udržiavajú ho. Večer po zápasoch vykonávajú servis chladenia a premerajú hrúbku ľadu, či je dostatočná. Potom ho zalejú a nastavia optimálne chladenie. „Ideálna hrúbka ľadu sú tri centimetre. Majstrovstvá sveza sú pre ľad veľkou záťažou, keďže za dva týždne sa odohrá približne toľko zápasov ako za celú jednu ligovú sezónu v jednej hale,“ doplnil Raekumpu.
Obrazom: Tréningová hala Hartwall Areeny
Lešenie vedúce do tréningovej haly hokejovej Hartwall Areena v Helsinkách, ktorá je vytesaná do skaly v hĺbke 31 metrov. Fínsko, Helsinki, 8. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Lešenie vedúce do tréningovej haly hokejovej Hartwall Areena v Helsinkách, ktorá je vytesaná do skaly v hĺbke 31 metrov. Fínsko, Helsinki, 8. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Tréningová plocha hokejovej Hartwall Areena v Helsinkách, ktorá je vytesaná do skaly v hĺbke 31 metrov. Fínsko, Helsinki, 8. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Tréningová plocha hokejovej Hartwall Areena v Helsinkách, ktorá je vytesaná do skaly v hĺbke 31 metrov. Fínsko, Helsinki, 8. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Chodba vytesaná do skaly vedúca k tréningovej ploche hokejovej Hartwall Areena v Helsinkách, ktorá je vytesaná do skaly v hĺbke 31 metrov. Fínsko, Helsinki, 8. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo