BRATISLAVA 21. decembra (WEBNOVINY) – Podľa ministra zdravotníctva SR Richarda Rašiho sa dá počas vianočných sviatkov jesť zdravo a chutne zároveň. Túto myšlienku politik previedol z teórie do praxe v pondelok popoludní, keď v Bratislave spoločne so šéfkuchárom Pavlom Liptákom pripravili niekoľko jedál, ktoré sú príkladom zdravého sviatočného menu. Príkladmi boli vianočná kapustnica s rybou, zemiakový šalát bez majonézy, tzv. ministrov kapor a ako dezert zdravé banánové koláče. Na dvojicu kuchárov dozerala Iveta Trusková z odboru hygieny výživy a bezpečnosti potravín ÚVZ SR. Na prípravu ministrovho kapra dvojica použila okrem iného kapra zbaveného šupín a väčších kostí, paradajkový pretlak, červené víno, škoricu, klinčeky, čierne mleté korenie, hrozienka a mandle.
Raši pripomenul, že množstvo jedla dokáže organizmus vstrebať, ak sa človek počas sviatkov dostatočne pohybuje. „Okrem jedenia by mali byť sviatky spojené aj so športom a prechádzkami. Veľa ľudí dnes sedí za počítačmi, mnoho vecí sa totiž dá vybaviť už spoza neho,“ uviedol Raši, ktorý počas prípravy jedla neustále vtipkoval o svojich kuchárskych kvalitách.
Minister novinárom tiež prezradil, že na jeho štedrovečernom stole nesmie chýbať rybacia polievka. „Ryby u nás pritom stále dosť chýbajú, čo je z časti dané históriou stravovania na Slovensku,“ načrtol Raši stravovacie návyky obyvateľstva. Zdôraznil, že obezita je veľkým problémom nielen v našej krajine. „Ľudia by si mali uvedomiť, že až 70 percent chorôb súvisí s obezitou,“ dodal politik. Práve vianočné sviatky sú pre tráviacu sústavu Slovákov každoročne veľkou zaťažkávacou skúškou. Mnohí totiž nedokážu odolať chutným špecialitám a doslova sa niekoľko dní prežierajú.
SITA