BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – Cesnak je neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Mnoho receptov by nemalo ten šmrnc, keby sme ho tam nedali. Ale už ste niekedy počuli o čiernom cesnaku? Spája v sebe všetko, čo dokáže biely cesnak a ešte oveľa viac.
Prostredníctvom cieleného fermentačného procesu, ktorý trvá asi 45 dní, cesnak mení svoju farbu a chuť. Počas tejto doby je cesnak vystavovaný teplote medzi 45-70 ° C. Ostáva čierny a stráca ostrosť. Namiesto toho dostáva takú sladkú chuť, ľahko pripomínajúcu ocot balsamico.
Viete, odkiaľ čierny cesnak pochádza? Pôvodne bola pochúťka objavená v Ázii, najmä v Číne, Kórei a Japonsku. Obchodníci a prieskumníci čierneho cesnaku si pomaly urobili výlet do Európy a teraz je známy hlavne v Španielsku, aj keď je stále viac populárny.
1. Výživová bomba
Čierny cesnak má skutočne vysoký obsah bielkovín. Jediný mesiačik má toľko bielkovín ako celá hlavička bieleho cesnaku. Fermentačný proces spôsobuje, že sa stane skutočnou športovou výživou.
2. Žiadny zlý dych
Všetci to dobre poznáme. Po krájaní alebo konzumácii bieleho cesnaku máme páchnuce ruky alebo nepríjemný dych. Ale nie s čiernym cesnakom. Jeho príchuť je oveľa slabšia a udrží váš dych svieži.
3. Zdravie
Rovnako ako biely cesnak, aj čierny pôsobí protizápalovo, bráni nachladnutiu a je dobrý na trávenie. Okrem toho posilňuje kardiovaskulárny systém. Pre svoju veľkú dávku vitamínu C a mnohých dôležitých enzýmov, dopraje vášmu telu všetko, čo potrebuje.