Po konzumácii syra s listériou zomrelo 6 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Syr rakúsko
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 17. februára (WEBNOVINY) – Šesť ľudí zomrelo v roku 2009 po konzumácii syrov u nás známych ako olomoucké syrčeky (kvargle) rakúskeho výrobcu, v ktorých sa nachádzala baktéria listérie. Medzi obeťami boli 4 Rakúšania a 2 Nemci, ktorí podľa úmrtného listu zomreli na „neznáme vírusové ochorenie“. Až dnes sa ich úmrtia dávajú do súvisu s konzumáciou syrov. Rakúske ministerstvo zdravotníctva v utorok zverejnilo informáciu, podľa ktorej obeťami boli muži vo veku od 57 do 88 rokov.

Doteraz však nie je jasné, ako sa baktéria do výroby dostala. Podľa ministerstva zdravotníctva v roku 2009 vykonali vo firme Prolactal rutinnú kontrolu, ktorá nepreukázala zvýšený obsah listérie. Výrobca syrov Prolactal však údajne už na jeseň 2009 o obsahu listérie v syre vedel, informácie o nadmernom obsahu baktérií v syroch však dementoval. Tvrdí, že nejaké baktérie tam boli, no nedosahovali vysokú úroveň. Až po kontrole 22. januára, počas ktorej obsah listérie prekročil povolenú hranicu, firma Prolactal stiahla svoje výrobky z trhu.

„Baktéria listérie nie je pre všetky osoby nebezpečná, zdravým osobám nespôsobuje kontakt s baktériou problémy,“ uviedol Egon Marth, vedúci Biologického inštitútu na univerzite v Grazi. „Zdravý organizmus si s listériou poradí. Ohrození sú ľudia s poruchami imunity. A počet takých osôb narastá,“ povedal Marth.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať