Simon z Mosta-Híd nepodporí vládu so Smerom, SNS a Sieťou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Béla Bugár, Zsolt Simon
Sprava: Predseda Mosta-Híd Béla Bugár a podpredseda strany Zsolt Simon. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA15. marec (WebNoviny.sk) – Vstup strany Most-Híd do vlády so Smerom a SNS bude podľa Zsolta Simona „znamenať koniec strany Most-Híd“. Podpredseda strany Most-Híd zvolený za poslanca strany v Národnej rade SR to v utorok napísal na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení

Simonove hodnotové priority sa nezmenili

Simon vo svojom stanovisku informuje, že tak, ako avizoval pred voľbami, v utorok na predsedníctve oznámil, že nevie podporiť vládu Smeru, SNS, Mosta-Híd a trosiek Siete. „Preto, ak strana Most-Híd podpíše koaličnú zmluvu a vstúpi do takejto vlády, nevstúpim do poslaneckého klubu Mosta-Híd,“ avizuje.

„Vstup do vlády so Smerom a SNS nie je podľa mňa v súlade so záujmami členov strany Most-Híd ani jej voličov, ktorí jej dali vo voľbách svoj hlas. Takýto krok bude znamenať koniec strany Most-Híd,“ píše ďalej Simon a dodáva, že úradnícka vláda a predčasné voľby by boli pre občanov Slovenska lepším riešením.

„Marazmus, v ktorom sa nachádza krajina, je výsledkom prvej a druhej vlády Roberta Fica. Moje skúsenosti mi nedovoľujú konať iným spôsobom. Moje hodnotové priority sa nezmenili. Ako zakladajúci člen strany chcem tiež vyzvať členov Republikovej rady, ktorá jediná môže rozhodnúť o tom, či strana Most-Híd vstúpi do nejakej vlády, aby prišli na rokovanie a odmietli vládu Smeru a SNS,“ dodáva Zsolt Simon vo svojom vyjadrení zverejnenom v utorok krátko pred 11:00 na sociálnej sieti.

Šebej neodíde

Stranu Most-Híd mrzí avizovaný krok Zsolta Simona. Uvádza sa to v stanovisku strany zverejnenom na jej facebookovom profile približne o 12:20. „Jeho zdôvodnenie, že by preferoval úradnícku vládu alebo predčasné voľby, je zvláštne, keďže na minulom predsedníctve súhlasil s rokovaniami o vytvorení ľavo-pravej vlády. Strane Most-Híd sa pritom podarilo presadiť 90 % našich požiadaviek pri týchto rokovaniach,“ píše Most-Híd.

Simon však je podľa šéfa strany Bélu Bugára jediným poslancom NR SR zo strany a jediným členom predsedníctva, ktorý chce v prípade vstupu Mosta-Híd do koalície so Smerom a SNS odísť. Bugár v utorok po rokovaní straníckeho predsedníctva povedal, že Simon na predsedníctve v pondelok po voľbách hlasoval za to, že odmieta úradnícku vládu a predčasné voľby.

Zároveň súhlasil podľa neho aj s tým, že Most-Híd bude rokovať so Smerom a SNS. „Súhlasil aj s našimi prioritami. Dnes povedal, že nerátal, že naše priority prejdú a on sa bude musieť rozhodnúť. Je to jediný člen predsedníctva a poslaneckého klubu, ktorý chce odísť,“ povedal Bugár. Ako dodal, vstupom do koalície bráni vzniku hnedého Slovenska. „Mojou psou povinnosťou je tomu zabrániť,“ vyhlásil.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Poslanec NR SR František Šebej novinárom povedal, že on zo strany a ani z poslaneckého klubu neodíde. „Presvedčilo ma to, že neexistovala žiadna iná možnosť okrem predčasných volieb. Tie by znamenali takmer isto nepopísateľne väčšiu katastrofu,“ uviedol Šebej, podľa ktorého vznik úradníckej vlády je „blbosť“.

Strane sa podľa Bugára podarilo presadiť do programu koalície deväťdesiat percent svojich priorít. „Za to by sa nemusela hanbiť ani jedna pravicová strana,“ povedal s tým, že predsedníctvo v utorok niektoré priority ešte spresnilo. „Budeme pokračovať v rokovaní. Ak dôjde k dohode, programové prieniky budú dokončené. Presadili sme skoro všetko z protikorupčného boja. Presadili sme pomoc zaostalejším regiónom. V menšinovej otázke sme presadili tri body. Tiež zrovnoprávnenie stimulov pre domácich a zahraničných podnikateľov,“ vymenoval Bugár.

Zsolt Simon
Foto: facebook.com/zsoltsimon.eu

Rokovania o novej vláde:

Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podpísali programové priority

Na týchto prioritách sa dohodli Smer, SNS, Most-Híd a Sieť

Lídri strán rokovali osem hodín, Fico oznámil výsledok

Ďalší rebel v Sieti, vládu so Smerom nepodporí ani Zimenová

Bugár v liste vysvetľuje rokovania so Smerom a SNS

Beblavý nevylučoval spoluprácu so Smerom, zmenil však názor

Igor Matovič vyzval na konanie predčasných volieb

Most-Híd má podmienky, inak do vlády s Ficom nevstúpi

Sulík to povedal narovinu. Je ešte šanca na pravicovú vládu?

Matovič: Vláda Smeru, SNS, Mostu a Siete bola dohodnutá

Danko: Voliči SNS pochopia spojenie so Smerom a Mostom

Procházka hovoril s Ficom, rokovať o vláde bude aj Sieť

Bugár sa stretol s Ficom, rokovania o vláde budú pokračovať

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárFrantišek ŠebejZsolt Simon
Firmy a inštitúcie Most-Híd