Smer čakal vyšší výsledok, pokúsi sa zostaviť vládu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer SD
Pohľad na logá strany vo volebnej centrále strany Smer-SD po ukončení volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Bratislava, 5. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) – Predseda Smeru-SD Robert Fico čakal výsledok strany vyšší o štyri až päť percent. Vo vládnej strane očakávali výsledok približne 33 percent.

Ako povedal v nedeľu skoro ráno na tlačovej besede, Smer-SD štvrtýkrát za sebou vyhral parlamentné voľby. „Vzniká nám povinnosť zostaviť zmysluplnú vládu, ale nebude to ľahké, aby nebola pravdepodobnosť predčasných volieb,“ uviedol.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Výsledok strany považuje za solídny. Zostavovanie vlády bude podľa neho teraz trvať dlhšie ako obyčajne. Zároveň pripomenul, že Smer-SD nikdy žiadnu stranu nevylučoval zo spolupráce. „Našou povinnosťou je urobiť všetko pre to, aby neboli žiadne experimenty,“ vyhlásil.

Podľa Fica by bola škoda, ak by malo ísť Slovensko do predčasných volieb. Prvé rokovania o možnom zostavení vlády by mohli byť už v nedeľu po televíznych debatách. „Budú to neformálne kontakty. Na oficiálne kontakty treba poverenie vlády,“ povedal úradujúci premiér. Fico vidí výzvy pre novú vládu napríklad v migračnej kríze i slovenskom predsedníctve v EÚ.

Fico konštatoval, že niektoré štandardné strany sa vytratili a niektoré dostali vo voľbách menej ako očakávali. Do parlamentu sa nedostane napríklad KDH. Zároveň Fico poďakoval voličom Smeru-SD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD