Analytik Ján Baránek nevylučuje predčasné voľby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlamentné voľby 2016
Prenosná volebná urna v Seniorcentre SM v Starom meste počas volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Bratislava, 5. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 6. marca (WebNoviny.sk) – Predčasné voľby sa podľa politického analytika Jána Baránka nedajú vylúčiť, pripúšťa však, že momentálne je priskoro o takejto možnosti hovoriť.

Pokiaľ ide o možné zostavenie koalície, Baránek pripomenul, že najsilnejšie opozičné strany – SaS a OĽaNO-NOVA spoluprácu so Smerom pred voľbami vylúčili.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Ďalšia spolupráca závisí od ochoty ísť so Smerom, či od celistvosti poslaneckých klubov v prípade krehkej koalície. Analytik zároveň upozornil na prepad celej kresťanskej demokracie – čiže strán KDH, ktoré je pravdepodobne mimo NR SR, Sieť a SDKÚ-DS. Baránek ale podčiarkol prepad Kresťanskodemokratického hnutia, ktoré bolo parlamentnou stranou od vzniku SR. Tiež predpokladá, že KDH bude mať v najbližších dňoch nové dočasné vedenie. Politický analytik momentálne nevidí priestor na vznik novej strany.

Baránek si myslí, že kresťanskodemokratické strany by sa mohli integrovať, nie je však isté, či by KDH mohlo byť lídrom takejto integrácie, ak by takýto proces nastal. Integrácia sa ale netýka iba kresťanskodemokratických strán, ale aj Mosta-Híd a SMK. Ak by sa zlúčili, Baránek si myslí, že by to pre nich bolo dobré, keďže by v parlamente mali silnejšie zastúpenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Baránek