Mimovládne organizácie vyzývajú na účasť vo voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby
Foto: SITA/Katarína Nedoroščíková

BRATISLAVA 3. marca (WBN/PR) – Mimovládne organizácie a občianski aktivisti z iniciatív za vyššiu volebnú účasť dnes spoločne vyzvali ľudí, aby prišli v sobotu voliť a prevzali zodpovednosť za budúcnosť Slovenska. „Počet a odozva mobilizačných kampaní je jasným dôkazom toho, že si všetci uvedomujeme mimoriadnu dôležitosť týchto volieb pre budúcnosť Slovenska. Občianska spoločnosť si opäť berie slovo a politici ju nemôžu ignorovať,” vyhlásil šéf iniciatívy Hráme o veľa Martin Vavrinčík. Na účasť vo voľbách vyzvali aj zástupcovia kampane NJBNT, Si kľúčový, Štrngám za zmenu, Pomôž školstvu a Zlepšujeme školstvo.

Každá z týchto kampaní mala inú cieľovú skupinu a použité nástroje, no všetci mali spoločný cieľ – čo najvyššiu volebnú účasť. Iniciatíva Hráme o veľa sa zameriavala najmä na frustrovaných a apatických voličov, u ktorých prevláda pocit, že v týchto voľbách o nič nejde a nemajú koho voliť. „My sme presvedčení, že v týchto voľbách naozaj hráme o veľa a že tieto voľby nebudú rozhodovať iba o zložení budúcej vlády, ale aj o fungovaní demokracie v našej krajine,” konštatoval Vavrinčík. Kampaň mala podľa jeho slov u ľudí pozitívnu odozvu a mnoho ľudí presvedčila, aby k voľbám prišli.

Kampaň NJBNT mala za cieľ najmä mladých ľudí a prvovoličov, ktorí majú v porovnaní so všetkými ostatnými vekovými kategóriami podpriemernú účasť. „Adresátovi smerujeme takéto posolstvo: tvoj postoj rešpektujeme, ale aspoň na deň, keď sa konajú parlamentné voľby, ho zmeň a choď voliť. Je to deň, keď je dobré nebyť ticho. Je to deň, keď je nás určite počuť,” uviedla Martina Kolláriková z NJBNT. Mladým ľuďom sa snažili prihovárať ich vlastným jazykom a takmer výlučne v online prostredí.

Ďalšia mobilizačná kampaň Si kľúčový sa zameriavala na to, aby ľuďom vysvetlila, prečo je kľúčové ísť voliť. „Si kľúčový hovorí predovšetkým priamo o človeku – voličovi či nevoličovi, ktorého považuje za dôležitého nielen pre svoju rodinu a okolie a aj pre Slovensko, ktorého je súčasťou. Tak ako jeho rozhodnutie dokáže ovplyvniť jeho najbližších, jeho voľba má dopad na krajinu, v ktorej žije,” uviedol Eduard Filo.

Iniciatíva Štrngám za zmenu oslovovala všetky kandidujúce subjekty, aby sa zaviazali, že po voľbách presadia dôležité zmeny, ktoré obmedzia obchádzanie pravidiel. „Občania prostredníctvom volieb môžu prinútiť svojich zástupcov uskutočniť systémové zmeny a prijať konkrétne opatrenia, ktoré zužujú priestor pre korupciu a beztrestnosť mocných,” povedala Zuzana Čaputová. Doplnila, že tento verejný záväzok podpísalo šesť z ôsmich relevantných politických subjektov.

Piatou občianskou platformou, ktorá vyzýva ľudí k voľbám, je Pomôž školstvu. Pomáha koordinovať občianske aktivity pre rozvoj školstva naprieč záujmovými skupinami, či už sú to učitelia, študenti, rodičia. Ambíciou iniciatívy zlepšujemeškolstvo.sk bolo a je v spolupráci s ďalšími formálnymi a neformálnymi zoskupeniami aj za pomoci portálu zbierať, triediť a následne spracovávať podnety týkajúce sa vzdelávania a školstva na Slovensku. „Doposiaľ sme zozbierali viac ako 100 podnetov a sme presvedčení, že do zostavovania programového vyhlásenia vlády ich budeme mať ešte viac,“ povedal Ivan Juráš.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan JurášZuzana Čaputová