Slepí a telesne postihnutí môžu voliť so sprievodom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 3. marca (WebNoviny.sk) – Nevidiacich a telesne postihnutých môže počas hlasovania vo voľbách sprevádzať ďalšia osoba, ktorá má s postihnutým právo ísť za plentu a pomôcť mu vyplniť hlasovací lístok.

Ako na svojej stránke informuje Ministerstvo vnútra SR, hlasovanie s asistentom treba vopred oznámiť okrskovej volebnej komisii. „Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, aby podľa jeho pokynov upravila hlasovací lístok a vložila do obálky,“ píše ministerstvo s tým, že asistujúcou osobou nemôže byť člen volebnej komisie.

Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, ju do nej môže na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti taktiež vložiť iná osoba. Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať obec alebo okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky.

Zrakovo postihnutí majú k dispozícii volebné materiály vo zvukovej podobe alebo v Braillovom písme, hlasovacie lístky však nie sú písané týmto písmom. Pomohla by im elektronizácia volieb, čo by zaistilo tajnosť volebného aktu, pri ktorom už nebudú potrebovať pomoc sprievodcu.

Telesne postihnutí považujú za hlavný problém dostupnosť volebných miestností. Často sa nachádzajú v budovách, do ktorých vedú schody a ak táto prekážka aj nie je, miestnosti nebývajú len na prízemí, no i na poschodiach, kam opäť vo väčšine prípadov vedú iba schody. Sluchovo postihnutí by zas privítali, ak by všetky televízne relácie o voľbách boli povinne tlmočené do posunkovej reči.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia