WOLFENBÜTTEL 6. augusta (WebNoviny.sk) – Nebyť syna Wilhelma Masta, tak by sme v meste Wolfenbüttel v Dolnom Sasku určite nenahliadli do tajov vzniku najúspešnejšieho bylinného likéru na svete.
Curt Mast už ako dieťa pomáhal svojmu otcovi v továrni na výrobu octu a v obchode s vínom. Jeho vášňou sa však stalo úplne niečo iné. Keď po škole nastúpil do rodinnej firmy, postupne ju nasmeroval úplne iným smerom. Výroba liehovín bola najprv len akýsi druhý zdroj príjmu a likéry predával len ako vedľajší produkt.
Trvalo dlho, kým testovaniami a vylepšeniami našiel tú správnu a dokonalú receptúru, ale písal sa rok 1934 a zrodil sa Jägermeister.
My sme mohli vďaka pozvaniu spoločnosti nahliadnuť priamo do procesu výrobu a skúsili si namiešať aj vlastný Jägermeister. V niektorých častiach továrne však bolo zakázané fotografovať pre vysokú koncentráciu alkoholu.
56 prírodných surovín a 383 kontrol
Recept Jägermeistera sa nezmenil odvtedy, čo bol objavený pred vyše 80 rokmi. Je vyrábaný z 56 prírodných surovín, medzi ktorými sú rôzne kvety, korene, ovocie z celého sveta, ale aj aníz, škorica, zázvor či zmes tajných byliniek.
Za účelom mať bylinky najvyššej kvality, firma nekupuje zmesi rôznych častí rastlín ani ich výťažky, ale pôvodný materiál v surovom stave, v nespracovanej podobe. „Keď sa rastliny dostanú do Jägermeistera, je najprv testovaná ich chuť a vôňa,“ priblížili nám začiatok cesty k unikátnej chuti.
Po zmyslových testoch je všetok surový materiál analyzovaný v laboratóriách továrne, ktoré sú vybavené najmodernejšími a nadštandardnými prístrojmi.
„Znamená to zaznamenanie nečistôt a znečistenia rastlín a taktiež tzv. endogénne vlastnosti kvality. Je to napr. percentuálny obsah esenciálnych olejov, pričom, čím vyššie percento, tým hodnotnejšia surovina,“ pokračujeme v prehliadke továrne.
Počas celého výrobného procesu vykonajú špecializovaní pracovníci 383 kontrol kvality – sú to technológovia prípravy pokrmov, poradcovia zdravej výživy, destiléri a mnohí ďalší pracovníci.
„Proces macerácie“ a stovky dubových sudov
Dobre strážený recept ožíva vďaka majstrovským destilérom, ktorí najprv precízne odvážia každú surovinu a premenia ju na rôzne suché zmesi.
„V tzv. procese macerácie sú bylinky umiestnené do zmesi alkoholu a vody na niekoľko týždňov, aby vylúhovali chuť surovín. Potom destiléri zmiešajú rôzne maceráty do materiálu: srdca a duše legendárnej chuti Jägermeistera,“ poodhaľujú ďalšiu časť výroby.
V pivnici továrne vo Wolfenbütteli je potom vyše 400 dubových sudov, v ktorých môže vznikajúci Jägermeister „dýchať“ a zreje v úplnom pokoji asi jeden rok. Destiléri počas tejto doby neustále kontrolujú vývoj likéru až dovtedy, kým nedosiahnu chuť pravého Jägermeistera.
„Avšak predtým, než môžu byť známe zelené fľaše naplnené Jägermeisterom, musí byť základ obohatený o čistú vodu, alkohol, karamelizovaný cukor a tekutý cukor,“ zakončujú výrobný proces s tým, že iba vtedy je získaný všeobecne známy a milovaný Jägermeister, ktorý je skrátka jedinečný svojou kvalitou a chuťou.
Nerozbitná fľaša
Zaujímavý príbeh sa viaže aj k už spomínanej zelenej fľaši, ktorá je pre Jägermeister typická. Curt Mast ju dostal do dokonalosti tak, že postupne vyrábal rôzne tvarované fľaše a púšťal ich na dubovú podlahu, až kým jedna z nich „prežila“. My sme si otestovali, či sa fľaša Jägermeistera naozaj nerozbije a môžete tomu fakt veriť, je nerozbitná.
Okrem tejto skúšky sme si skúsili namiešať aj vlastný Jägermeiester a to pod drobnohľadom toho najpovolanejšieho, Dr. Berndta Finkeho.
Je to jeden z mála ľudí na svete, ktorý presne vie čoho a koľko pridať. Tajnú receptúru nám samozrejme neprezradil, ale slávny bylinný likér odporúča piť najlepšie ľadovo vychladený na teplotu -18 stupňov Celzia.
No a naša namiešaná verzia Jägermeistera? Podľa nás nechutila vôbec zle, ale Jägermeister je len jeden. Je to likér s jedinečnou chuťou, ktorý chutí najlepšie ľadovo vychladený a momentálne zažíva rastúcu popularitu na celom svete.
Najväčšia nemecká značka alkoholu je teraz dostupná v 135 krajinách sveta. Takmer 80 percent z celkového predaja končí v zahraničí. Podľa Impact International je Jägermeister na deviatom mieste v rebríčku predaja medzinárodného premium alkoholu. Tento úspech je založený na jedinečnom spojení marketingu a precíznej výroby.