Veľa „národne špecifických“ odrôd sa vyskytuje v Novom svete, zvlášť v Južnej Amerike, kde sa skoro v každej krajine dorábajúcej víno stotožňujú s jednou odrodou ako špecifickou a unikátnou. Ale príklady sa nájdu aj v starej dobrej Európe. Tu je niekoľko príbehov národných odrôd.
Carménère sa dnes komerčne nepestuje nikde inde ako v Čile a pritom to je odroda, ktorá pochádza z Bordeaux a kedysi sa tam používala ako súčasť palety odrôd na výrobu červených vín. Z pôvodných šiestich odrôd v Bordeaux dnes dominujú hlavne cabernet sauvignon a merlot, ale do tejto skupiny kedysi ešte patrili aj malbec, petit verdot a cabernet franc a samozrejme carménère. Po fyloxérovej epidémii vo Francúzsku koncom 19. storočia sa pôvodné vinohrady s touto odrodou už neobnovili a tak zostala zachovaná iba v Čile, v krajine, ktorá fyloxéru nepoznala a doteraz pestuje carménère ako súčasť miestnej ponuky červených odrôd. Pestuje sa tu už od 19. storočia a často bola mylne považovaná za merlot, ktorému sa podobá a vína z carménère boli občas predávané pod názvom Merlot Chileno. K vedeckému potvrdeniu faktu, že ide o odrodu carménère, prišlo iba nedávno, v roku 1994. V Čile od tej doby usilovne propagujú carménère ako raritu, ktorou sa nemôže vo svete len tak hocikto pochváliť. Vína z tejto odrody možno nie sú úplnou špičkou produkcie z Čile, ale ich charakter je rozpoznateľný. Tmavé, ťažké, až takmer fialové vína sú spestrením v mori cabernetov a merlotov, ktorých je v Čile neúrekom.
Asi nikoho neprekvapí, že keď sa povie shiraz, myslí sa červené víno z Austrálie. Austrálčania expandovali do sveta najmä vďaka silným korenistým vínam z tejto odrody. Shiraz je Austrália a Austrália je shiraz. Nič nemení na veci to, že z Austrálie pochádzajú skvostné vína aj z odrôd cabernet sauvignon, chardonnay, semillion a iných. Shiraz je stále tým najznámejším, čo Austrália svetu dala. Samotná odroda mala zaujímavú históriu za sebou ešte pred jej austrálskym dobrodružstvom. V Perzii existuje mesto s menom Shiraz a je považované za rodisko tejto odrody, ktorá sa stáročia pestuje vo Francúzsku, na severnom toku rieky Rhôny. Romantická historka o putovaní hrozna z Perzie do Francúzska prostredníctvom fénických obchodníkov sa však nepotvrdila genetickými testami. Faktom je, že shiraz z Austrálie je vlastne syrahom z Rhôny. Do Austrálie pricestoval v roku 1831 s pánom Jamesom Busbym, škótskym prisťahovalcom. Cesta ku sláve austrálskeho shirazu trvala vyše sto rokov. Dnes sa tam pestuje na viac ako 40 000 hektároch. Vína sú väčšinou ťažké, s vysokým obsahom alkoholu, korenisté, s nádychom slivkovej arómy, od lacných, priemyselne spracovaných po naozajstné klenoty.
U austrálskych susedov na Novom Zélande sa zasa stala národnou ikonou odroda sauvignon blanc. Známa a pestovaná je aj u nás, v strednej Európe, kde sa s ňou dosahujú striedavé úspechy. Pôvodné teritóriá pre sauvignon blanc sú vo Francúzsku, kde sa z nej dnes najlepšie vína robia v oblasti Sancerre, na hornom toku Loiry a v bielych vínach z Bordeaux. Pestuje sa snáď všade na svete, ale na Novom Zélande našiel sauvignon blanc ideálne podmienky na zdôraznenie svojich predností. Pomerne chladná prímorská klíma, štrkovité podložie a dostatok slnečného svitu prispeli k tomu, že sauvignon blanc z Nového Zélandu je absolútna špička vo svete. Najslávnejšia pestovateľská oblasť leží na severe Južného ostrova a volá sa Marlborough. Vína odtiaľ majú svieži charakter, s ovocnou vôňou po egrešoch a citrusoch, kompletne potierajúce predstavy o tráve či žihľave v chuti týchto vín zo strednej Európy. Je takmer neuveriteľné, že sa táto odroda začala na Novom Zélande pestovať iba v 70. rokoch 20. storočia.
V druhej časti článku si porozprávame o odrodách typických pre Južnú Afriku, Argentínu, Ameriku, Uruguaj či Rakúsko.