BRATISLAVA 22. januára (WEBNOVINY) – V rámci výstavy Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe sa uskutočnila aj módna prehliadka šiat vyrobených z ovocia, zeleniny, šalátov, jedlých kvetov a čerstvých byliniek.
Predvádzané šaty ušili priamo na miery modeliek a vzhľadom na trvácnosť materiálov konečná podoba vznikala v noci pred prehliadkou. „Najlepšie sa našíval šalát, aj keď to trvalo veľmi dlho, nakoľko slečna mala dlhé šaty až po zem. Hrozná na podprsenku sme zas šili asi sedem hodín,“ povedala o zákulisí prehliadky autorka návrhov Lucia Kubincová. Na konečnej podobe modelov pracovala tri mesiace. „Chcela som, aby každý jeden model mal určitú tému, a tak ľudí zaujal. Na začiatku sme museli odskúšať každú jednu látku, aby sme zistili, či na ňu budeme ovocie našívať alebo lepiť, či to na nej zvädne alebo nezvädne,“ pokračovala Lucia Kubincová.
Na modelkách sa okrem tropického ovocia, jahôd, hrozna, rajčín či papriky objavili aj netradičné druhy ovocia ako karambola a rambutan. Prítomných divákov však najviac zaujali šaty z jedlých kvetov a rímskeho šalátu. „Sú neskutočne pohodlné. Nič ma netlačí a ani sa necítim zviazaná. Nedávno bol Ples v opere a bez problémov by som si ich tam vzala,“ pochvaľovala si modelka Majka svoju róbu zo šalátových listov.
Netradičná módna šou sa uskutočnila v rámci sprievodného programu gastronomického veľtrhu Danubius Gastro. Celkovo 321 vystavovateľov z deviatich krajín Európy na ňom prezentovalo ponuku kulinárskych či nápojových špecialít aj kompletné vybavenie reštauračných prevádzok.
Na gastronomickom veľtrhu, ktorý od 19. do 22. januára láka bohatým programom a vyberaným menu, mala silné zastúpenie káva, víno a potraviny s akcentom na slovenskú produkciu.
Neodmysliteľnou súčasťou veľtrhu boli i sprievodné podujatia, kde svoje zručnosti predviedli barmani, baristi, kuchári, pekári, cukrári i someliéri.
Video: Módna prehliadka šiat vyrobených z ovocia a zeleniny