V produkcii cukru sme ostali sebestační. Pestovatelia cukrovej repy a producenti cukru ukončili jednu z najnáročnejších cukrovarníckych kampaní. Výrazné výkyvy počasia ovplyvnili pestovanie repy a aj jej spracovanie v cukrovaroch.
Aj napriek mimoriadne náročným podmienkam počas minulého roka si Slovensko naďalej zachová sebestačnosť v produkcii cukru. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Najmenej cukrovej repy za posledných 10 rokov
Fakt, že Slovensko ostáva naďalej sebestačné v produkcii cukru, je podľa SPPK mimoriadne pozitívna správa pre viac ako 200 slovenských pestovateľov repy, pre jej spracovateľov (dva cukrovary) a aj pre všetkých spotrebiteľov. Minuloročné výkyvy počasia totiž dali zabrať počas celej sezóny a zmarili v úvode sľubné vyhliadky na výbornú úrodu repy z hľadiska množstva a kvality. „Na jar sme mali extrémne sucho, ktoré znásoboval aj vietor vysušujúci pôdu. Práve táto kombinácia spôsobila, že cukrová repa veľmi zle vzchádzala. V priemere na jeden hektár sme jej narátali len okolo 80-tisíc jedincov, čo je najmenej za posledných 10 rokov,“ uviedol predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.
Výrazné zrážky a premočený terén v jeseni znemožnili cukrovú repu plynule vyorať. Repa v pôde premokala, množstvo cukru sa v nej znižovalo. Mokrý terén zber repy výrazne skomplikoval a spomalil. „Dodávky cukrovej repy meškali, pritom oba cukrovary potrebovali pracovať na plný výkon. Museli sme každý deň taktizovať, ako pri nižších dodávkach repy neprerušiť činnosť cukrovarov. Vďaka príkladnej spolupráci cukrovarov a pestovateľov sa nám podarilo nastaviť výrobu cukru tak, aby sme nemuseli dočasne prerušiť prevádzku ani v jednom cukrovare. To je jedným z úspechov tejto kampane,“ zdôraznil predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a zároveň predseda predstavenstva cukrovaru v Trenčianskej Teplej – Považský cukor, a.s. Michal Abelovič.
Hlavným úspechom je zachovanie sebestačnosti
Hlavný úspech cukrovarníckej kampane 2020/2021 však spočíva podľa SPPK v zachovaní sebestačnosti vo výrobe slovenského cukru aj za mimoriadne náročných podmienok. Toto tzv. biele zlato tak naďalej patrí medzi posledné komodity, ktoré vie Slovensko vyrobiť v množstve potrebnom pre zásobovanie spotrebiteľov. Slováci vyprodukovali 161-tisíc ton cukru. Je to síce menej ako je priemer 180 až 200-tisíc ton cukru v štandardnom roku, ale na sebestačnosť to stále stačí.
Pestovatelia zasiali počas cukrovarníckej kampane 2020/2021 cukrovú repu na výmere 21 653 hektárov (ha). Priemerná cukornatosť repy dosiahla úroveň 14,45 %, priemerná úroda buliev bola 62 t/ha. Celková produkcia cukru v SR dosiahla úroveň 161-tis. ton. Cukrovarnícka kampaň 2020/2021 trvala spolu 118 dní.