Šetrné technologické postupy obrábania pôdy a vhodná voľba plodín dokáže znížiť emisie. Zachováva tiež kvalitu a úrodnosť pôdy. Informuje o tom Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC).
„Pri využití šetrných postupov obrábania sa minimálne narúša povrchová vrstva pôdy a klesá uvoľňovanie uhlíka z pôdy,“ uvádza NPPC s tým, že to potvrdzujú dlhoročné pokusy na experimentálnom pracovisku Výskumného ústavu agroekológie v Milhostove.
Tohtoročná žatva neprepísala predchádzajúce rekordy, podľa SPPK bola priemerná a mokrá
Porasty plodín boli zakladané konvenčnou agrotechnikou s orbou, redukovanou agrotechnikou a priamou sejbou do nepripravenej pôdy. Vývoj pôdneho organického uhlíka sa sleduje v desaťročnom období. Jediným zdrojom uhlíka boli pestované plodiny a tiež ich vedľajšie úrody. Pri konvenčnej agrotechnike sa pôvodný obsah uhlíka v pôde udržal, pri redukovanej agrotechnike sa mierne ročne zvýšil uhlík v ornici do hĺbky 0,3 metra.