Horúčavy nútia hydinárov k zvýšenej starostlivosti o zvieratá. Vysoké teploty sa prejavujú zvýšeným úhynom, nižšími dennými prírastkami, no v prípade nosníc zaznamenávajú aj pokles znáškovosti. Informoval o tom tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska Ľubomír Urban v tlačovej správe.
„Zatiaľ čo v bežných podmienkach dodávajú chovatelia na spracovanie napríklad kurčatá vo váhe približne 2,3 kilogramu, teraz je to len 2,1 kilogramu, pri morkách klesá váha z priemerných 10 kilogramov na 8,5 kilogramu a pri moriakoch z 18 na 15 kilogramov. Približne o 15 percent je nižšia aj znáškovosť nosníc vo veľkochovoch. Slovenskí hydinári však aj v týchto sťažených podmienkach v podobe zvýšených nákladov a zníženej úžitkovosti vyvíjajú maximálne úsilie pre to, aby na trh plynule dodávali kvalitné a zdravotne nezávadné mäso a vajcia,“ uviedol Urban v tlačovej správe.
Vhodné podmienky zabezpečujú hydinári pomocou nočného vetrania priestorov, ochladzovaním striech hál vodou alebo využívaním klimatizácie, čo však spôsobuje 20-percentný nárast spotreby energie. Napriek tomu sa im nie vždy podarí zabezpečiť vhodnú teplotu okolo 20 stupňov Celzia.