Nákaze baktériou E. coli možno predísť umývaním zeleniny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zelenina
Foto: Ilustračné foto SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Dôkladné umývanie a šúpanie zeleniny sú prvými krokmi, ako predísť nákaze nebezpečnou baktériou E. coli (EHEC). Upozorňuje na to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Mali by sme sa vystríhať krížovej kontaminácii, a to najmä pri používaní nožov, tanierov či kuchynského náradia. Pri dotyku rúk so zeleninou počas jej čistenia je riziko ďalšieho šírenia mikroorganizmu v kuchyni. Po ošúpaní zeleniny pred jej ďalšou úpravou preto ministerstvo odporúča opláchnuť zeleninu, umyť si ruky a až potom zeleninu ďalej spracovávať. Umývať ruky si treba aj po každom použití toalety, výmene plienok a pred prípravou a požívaním jedla. Počas cesty do Nemecka v tomto období ministerstvo neodporúča konzumovať surovú zeleninu a zeleninové šaláty. Po návrate z cesty v Nemecku alebo inej z dotknutých krajín či príznakov ochorenia by mali ľudia okamžite vyhľadať lekársku pomoc a informovať o predchádzajúcom pobyte v cudzine.

Shiga toxín produkujúca Escherichia coli je typ enterohemoragickej E. coli (EHEC) baktérie, ktorá môže spôsobiť mierne črevné ochorenie až ťažké ochorenie, spojené s komplikáciou poškodenia obličiek. Typickými príznakmi sú kŕče v bruchu, vodnaté, často i krvavé hnačky, niekedy aj zvracanie a mierna horúčka. Najčastejšie choroba prebieha miernym spôsobom a trvá jeden až tri dni. Avšak približne v 10 percentách prípadov sa môžu vyskytnúť závažné komplikácie. Inkubačná doba sa pohybuje v rozmedzí od jedného do ôsmich dní, najčastejšie je to od troch do piatich dní. Prípady a ohniská vzniku nákazy EHEC boli spájané s konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa, surového mlieka, nepasterizovaného jablkového džúsu, kontaminovanej vody, čerstvej listovej zeleniny, klíčkov lucerny a zveriny. Rizikovým prostredím na prenos z osoby na osobu (fekálno-orálny prenos) sú centrá dennej starostlivosti a domovy dôchodcov.

Príčiny súčasnej epidémie v Nemecku stále nie sú celkom jasné

Jedna z verzií hovorí o kontaminácii uhoriek, dovážaných zo Španielska. Tieto uhorky boli redistribuované i do Česka, Rakúska, Maďarska, Dánska, Luxemburska a Holandska. V tomto prípade sa pacienti nakazili pravdepodobne konzumáciou nedostatočne umytej zeleniny, krížovou kontamináciou a prenosom z infekčných osôb. Informáciu o vypuknutí nákazy v Nemecku dostala Európska komisia v nedeľu 22. mája. Epidémia vyčíňa najmä na severe, v okolí Hamburgu. O štyri dni neskôr nemecké orgány označili ako možný zdroj nákazy uhorky dovážané zo Španielska, konkrétne z provincií Almeria a Malaga. Epidemiologické vyšetrenia robia pod dohľadom Európskej komisie v Španielsku (vyšetrenia vody, pôdy), a taktiež v Nemecku. Inkriminovanú zeleninu preventívne stiahli z trhu vo všetkých krajinách, do ktorých bola distribuovaná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať