BRATISLAVA 23. júla (WEBNOVINY) – Ceny základných potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu by sa mohli v dohľadnom čase znížiť približne o 8 %.
V prípade mäsa by sa pokles mohol pohybovať v intervale 7 až 10 %.
Vyplýva to z odhadov Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností (ZVKSOS), o ktorých jeho predstavitelia informovali na utorkovej tlačovej konferencii.
Dôvodom očakávaného poklesu cien potravín je doposiaľ pozitívny vývoj tohoročnej úrody, nielen na Slovensku, ale aj vo svete.
Výzva pre obchodníkov
Predseda revíznej komisie ZVKSOS Jozef Rebro neočakáva, že mäso a chlieb zlacnie okamžite.
Podľa jeho slov by nižšie sumy na cenovkách v obchodoch mohol spotrebiteľ nájsť až o dva či tri mesiace, keďže výroba je ešte nastavená na minuloročné ceny krmív a komodít.
Tie vlani vzrástli v dôsledku podpriemernej úrody, čo sa negatívne odrazilo aj v nákladoch výrobcov a spracovateľov v agropotravinárskom sektore.
ZVKSOS aj preto apeloval na obchodné reťazce, aby nepristupovali k okamžitému zlacňovaniu výkupných cien tovarov ako mäso a mlieko, čo by malo nepriaznivý dopad na účastníkov v potravinovom reťazci. Krmivári sa taktiež venovali odhadom úrody hustosiatych obilnín v roku 2013. Očakávajú, že poľnohospodári zožnú približne 2,6 mil. ton, čo by znamenalo medziročné zlepšenie o takmer 40 %.
Kvalita je perfektná
Z tohto množstva by malo podľa predsedu ZVKSOS Mariana Uhríka byť 1,9 mil. ton pšenice a 484 tis. ton jačmeňa.
Uhrík bol spokojný aj s kvalitou úrody, farmári nezaznamenali žiadnu dramatickú tvorbu plesní.
„Z hľadiska zdravotnej nezávadnosti je tohoročné obilie perfektné,“ skonštatoval.
Rebro taktiež zastáva názor, že tlak na znižovanie cien agrokomodít by mal pokračovať aj v blízkej budúcnosti. Dopyt po nich totiž už nie je taký vysoký z dôvodu nadúrody a zvyšujúcich sa zásob.
Svoju úlohu tiež zohrávajú faktory ako nízka inflácia, či presun špekulatívneho kapitálu od komodít do akcií.