BRATISLAVA 25. apríla (WEBNOVINY) – Medická záhrada v Bratislave sa už po piaty raz stane miestom gastronomického podujatia Gurmán fest.
Od piatka 7. do nedele 9. júna budú mať návštevníci možnosť stretnúť sa s najlepšími kuchármi zo Slovenska i špičkovými šéfkuchármi z Európy a ochutnať ich delikatesy.
Ľudia budú mať príležitosť spoznať najkvalitnejšie slovenské reštaurácie, vyhlásených someliérov, barmanov, sládkov, baristov a ďalších odborníkov v oblasti gurmánstva, ktorí im nielenže predvedú svoje umenie, ale ich aj čo-to naučia.
„Je to výborná akcia, lebo je tam z profesionálneho hľadiska priestor stretnúť sa s topšéfkuchármi a vymeniť si s nimi skúsenosti. Je tam výborná atmosféra a v posledných rokoch sme mali šťastie aj na skvelé počasie,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede Martin Korbelič, známy zo šou MasterChef. Ten okrem iného ocenil, že na festival prídu michelinovskí šéfkuchári, ktorí sa na Gurmán fest prídu nielen ukázať, ale budú tiež variť.
Obrazom: Medická záhrada ožije Gurmán festom
Príde držiteľ ceny Gurman Award
V piatok 7. júna festival odštartuje o 12:00, pričom slávnostné otvorenie je naplánované v podvečerných hodinách. Návštevníci budú môcť počas úvodného dňa pritakávať „Áno, šéfe“ Zdeňkovi Pohlreichovi z Česka.
Neskôr budú mať jednu z mála príležitostí stretnúť sa s Mariánom Filom – držiteľom ceny Gurman Award – Kuchár roka na Slovensku z ostatných dvoch ročníkov. Na verejnosti totiž veľmi nevystupuje, pretože nerád zatvára svoju reštauráciu.
Vo festivalovej kaviarni si ľudia budú môcť dať nielen dobrú kávu, ale tiež naučiť sa, ako správne kávu pripraviť a servírovať. V piatok večer sa bude v priestoroch hotela Sheraton konať slávnostný galavečer, na ktorom rozdajú Gurman Awards. Organizátori tam vyhlásia tohtoročných najlepších kuchárov a someliérov a rozdelia zlaté vidličky pre víťazné reštaurácie.
Sobota 8. júna bude aj o zábave. Vybrané celebrity a zástupcovia niektorých slovenských médií si zasúťažia v pečení palaciniek Crępes d’Or. Deti sa môžu tešiť na detskú školu varenia, kde budú variť s najmladšou autorkou kuchárskych kníh na Slovensku, dnes takmer 18-ročnou Helenou Kramárovou. Dospelí môžu absolvovať školu karvingu (vyrezávanie z potravín) alebo pozrieť sa na farmársky ovocný a zeleninový trh. Sobotný podvečer je vyhradený pre Joseana Aliju, španielskeho michelinovského šéfkuchára, ktorý bude naživo variť priamo na pódiu. Na sobotňajší večer si organizátori pripravili novinku, a to slávnostný galavečer v reštaurácii Le Monde s názvom Gurmánsky večer Erica Martena a Martina Korbeliča.
Starostovia budú súťažiť o najlepší džem
Marten a Korbelič pripravia špeciálne degustačné menu pre asi 60 návštevníkov, pričom nepôjde len o pozvaných ľudí, ale každého, kto si na túto príležitosť kúpi vstupenku. Aj keď jej cena ešte nie je stanovená, riaditeľ Gurmán festu Radoslav Nackin hovoril o sume približne 65 eur.
V nedeľu 9. júna sa v Medickej záhrade predstaví spomenutý Eric Martin, michelinovský šéfkuchár a majiteľ belgickej reštaurácie Lemonnier, ktorý bude variť na hlavnom pódiu. Následne ho vystrieda ďalší skúsený šéfkuchár Gabriel Kocák. Popoludní budú starostovia bratislavských mestských častí na Starostovskej džemovačke súťažiť, ktorý z nich uvaril najlepší džem.
Výťažok z predaja bude určený na charitatívne účely. V stánku La Patisserie vystúpia cukrári, ponúknu recepty a cenné rady a vo Svete nápojov zas budú môcť návštevníci ochutnať rôzne nápoje či zúčastniť sa na prednáške Asociácie someliérov Slovenska.
Jednou z noviniek tohtoročného Gurmán festu bude možnosť kúpiť si poukážky na nákup jedla a pitia už pred festivalom. Lístky za zvýhodnené ceny budú dostupné na webstránke predpredaj.sk. Vstup na samotné podujatie bude znova po celý čas bezplatný.