Euro 2016 vrcholí, Francúzi zabojujú o titul s Portugalskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo štvrťfinále ME vo futbale
Francúz Olivier Giroud (vpravo hore) v súboji s hráčom Islandu počas štvrťfinálového zápasu ME vo futbale. Paríž, 3. júl 2016. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 10. júla (WebNoviny.sk) – Finále XV. majstrovstiev Európy vo futbale obstarajú v nedeľu 10. júla na Stade de France v severoparížskom St. Denis (21.00 h) tímy Portugalska a Francúzska.

Obaja finalisti zvládli semifinálové prekážky po víťazstve 2:0. Portugalčania zdolali „skokanov turnaja“ Walesanov, Francúzi prešli cez úradujúcich majstrov sveta Nemcov. Rozhodujúci duel ME 2016 povedie z pozície hlavného rozhodcu skúsený Angličan Mark Clattenburg. Štyridsaťjedenročný arbiter prežíva významný rok vo svojej rozhodcovskej kariére, keď pískal aj májové finále Ligy majstrov a rozhodujúci duel anglického FA Cup-u.

Portugalci prvenstvo ešte nikdy nedosiahli

Francúzsko je poslednou krajinou, ktorá triumfovala na ME v domácom prostredí – udialo sa to v roku 1984 počas éry Michela Platiniho, ktorý sa o to vtedy pričinil 9 gólmi. Predchádzajúce dva záverečné turnaje ovládli Španieli (2012, 2008), Francúzi sa radovali ešte aj na kontinentálnom šampionáte v Belgicku a Holandsku 2000.

Ich nedeľňajší fináloví súperi z Portugalska na prvenstvo ešte nikdy v histórii nedosiahli. „Seleccao das Quinas“ sa zúčastňuje na siedmom európskom šampionáte. Portugalsko je jediným mužstvom, ktoré od roku 1996 zakaždým postúpilo zo skupiny, pričom od roku 2000 sa dostalo štyrikrát medzi najlepšie kvarteto tímov na ME. Vo finále ME sa doteraz predstavilo jedinýkrát – v roku 2004 podľahlo Grécku (0:1). Aktérom vtedajšieho finále bol aj súčasný kapitán tímu Cristiano Ronaldo. Celý svet po prehre s Gréckom obleteli zábery plačúceho 19-ročného chlapca, ktorý vtedy prvýkrát výrazne zažiaril na reprezentačnej úrovni. „Teraz to bude iné. Vtedy som mal 19 rokov, bolo to moje prvé finále, môj debut. Odvtedy prešlo 12 rokov a my hráme ďalšie finále. Som na to veľmi pyšný,“ cituje portál fourfourtwo.com slová portugalskej „sedmičky“.

CR7 spolu s obrancom Pepem má veľkú šancu pridať k tohtosezónnemu triumfu v Lige majstrov v drese Realu Madrid aj titul kontinentálneho šampióna na reprezentačnej úrovni.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo semifinále ME vo futbale

Sebavedomí Portugalci idú do Paríža vyhrať

Nikto si ani len nepomyslel, že Portugalsko by sa mohlo prebojovať až do finále. O tomto sme snívali od začiatku. Vedeli sme, že to bude dlhá cesta; stále sme v turnaji. Verili sme si od úvodu ME. Prešli sme si aj ťažšími momentmi, ale je lepšie začať horšie a skončiť s pozitívnym výsledkom. Ešte sme nič nevyhrali, ako som povedal pred pár dňami, ale sen stále žije. Verím, že po finále sa budeme usmievať a budú aj slzy radosti. Vždy som hovoril, že mojím snom je získať veľkú trofej s Portugalskom, teraz sme k tomu blízko a ja verím, že sa nám to podarí,“ vyhlásil 31-ročný rodák z Madeiry Cristiano Ronaldo. „Do Paríža ideme vyhrať,“ sebavedomo vyhlásil brankár Rui Patrício, ktorý si v doterajšom priebehu podujatia trikrát udržal čisté konto.

Mali by sme byť hrdí na to, že ako malá krajina sme sa dostali až do finále. Ak Boh dá, v nedeľu privezieme do našej krajiny pohár pre majstrov Európy a budeme môcť oslavovať s našimi fanúšikmi. Máme skvelý tím a výborných hráčov s fantastickou technikou. Musíme naďalej tvrdo pracovať a ísť za úspechom,“ cituje denník Jornal de Notícias slová Ricarda Quaresmu.

Francúzsko pri oboch triumfoch na kontinentálnom šampionáte prekonalo v semifinále portugalskú prekážku. V oboch prípadoch triumfovala „krajina galského kohúta“ až po predĺžení. V roku 1984 rozhodol o víťazstve Francúzska v 119. min Michel Platini. O 16 rokov neskôr sa Francúzi tešili po premenenej jedenástke Zinedina Zidana zo 117. min, tej predchádzala ruka Abela Xaviera, ktorú správne postrehol slovenský postranný rozhodca Igor Šramka.

Bilancia vyznieva výrazne v prospech Francúzska

Proti Portugalsku sa môže udiať všeličo. Je to finále a šance vidím 50 na 50,“ myslí si dvojgólový hrdina Francúzov v semifinále proti Nemcom Antoine Griezmann. „Sme vo finále a trofej je na dosah. Máme rovnaké šance ako Portugalsko. Nemáme silu riešiť problémy ľudí, ale vieme im ponúknuť emócie, pri ktorých na nich zabudnú,“ nadviazal kouč „Les Bleus“ Didier Deschamps. Kapitán majstrov Európy z roku 2000 môže v nedeľu napodobniť Nemca Bertiho Vogtsa, ktorý doteraz ako jediný vyhral ME ako hráč aj tréner.

Obe krajiny sa doteraz stretli v 24 medzištátnych dueloch. Bilancia vyznieva výrazne v prospech Francúzska, ktoré triumfovalo v 18 stretnutiach a za kratší koniec ťahalo iba v piatich prípadoch. „Les Bleus“ ťahajú proti „európskym Brazílčanom“ desaťzápasovú víťaznú šnúru. Portugalsko sa naposledy tešilo z výhry ešte v roku 1975.

V prospech Francúzska hovorí aj iná historická štatistika. Na ME v domácom prostredí neprehralo od roku 1960, keď v súboji o bronz nestačilo na Československo po góloch Vlastimila Bubníka a niekdajšej legendy Tatrana Prešov Ladislava Pavloviča. Turnajom v roku 1984 Francúzi prešli bez prehry a rovnako sa im zatiaľ darí aj na tohtoročnom šampionáte.

Fernando Santos začal svoju trénerskú misiu na lavičke Portugalska pred 21 mesiacmi práve na Stade de France v súboji s Francúzskom. Vtedy sa pred súperom musel skloniť po prehre 1:2, pred nedeľným finále však verí v úspešný rezultát a historické prvenstvo pre národný tím z Iberského polostrova.

Portugalsko neradno podceniť

Môj prvý zápas na čele tohto tímu sa uskutočnil práve na mieste nedeľného finále. Naším cieľom bolo od prvej chvíle dotiahnuť to až sem. Našťastie, všetko dopadlo, ako sme chceli. Sme silnejší, pevnejší a súdržnejší. Finále bude najvyšším bodom mojej doterajšej trénerskej kariéry. Je to o mojej krajine, vlajke, vlasti, priateľoch a rodine. Tento zápas je pre mňa z osobného hľadiska veľmi dôležitý,“ vyhlásil pre agentúru AP Fernando Santos. Práve 61-ročný rodák z Lisabonu by mohol byť podľa viacerých odborníkov kľúčovou postavou finále, keďže v porovnaní s francúzskym náprotivkom Didierom Deschampsom disponuje väčšími trénerskými skúsenosťami.

Ľavý obranca Francúzska Patrice Evra si myslí, že portugalského súpera neradno v žiadnom prípade podceniť. „Je to veľký zápas, veľký moment, v ktorom si protivníci nič nedarujú. Čelíme veľmi dobrému mužstvu, ktoré si v priebehu šampionátu muselo vytrpieť veľa kritiky. Ľudia rozprávali, že Portugalčania nevyhrávali zápasy v riadnom hracom čase, že si s nimi Chorváti v osemfinále hladko poradia a vidíte… Portugalsko nie je vo finále pre nič za nič, prebojovali sa doň zaslúžene. Finále je finále, teším sa, že sa stretnem s niektorými bývalými spoluhráčmi,“ vyhlásil podľa portálu fourfourtwo.com zadák Juventusu Turín, ktorý počas pôsobenia v anglickom Manchestri United zdieľal spoločnú šatňu s Cristianom Ronaldom a Nanim.

Vizitky finalistov XV. majstrovstiev Európy vo futbale – Portugalska a Francúzska:

PORTUGALSKO

Názov federácie a rok jej založenia: Portugalská futbalová federácia (FPF) / 1914

Prezývka reprezentácie: A Seleccao (Výber), Seleccao das Quinas (Výber piatich štítov), Európski Brazílčania

Hlavný tréner reprezentácie: Fernando Santos

Kapitán reprezentácie: Cristiano Ronaldo

Najväčšie hviezdy reprezentácie: Cristiano Ronaldo, Pepe (obaja Real Madrid / Šp.), Nani (Fenerbahce Istanbul / Tur.)

Najviac gólov v reprezentácii: Cristiano Ronaldo (61)

Najviac štartov v reprezentácii: Cristiano Ronaldo (132)

Pozícia v rebríčku FIFA:8.

Počet doterajších účastí na ME: 7 (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)

Najväčší doterajší úspech na ME: 2. miesto (2004)

Postup na ME 2016: priamo ako víťaz kvalifikačnej I-skupiny

Posledné vystúpenie na ME: 2012 – účasť v semifinále

Najväčšie úspechy: 2. miesto na ME (2004), semifinalista ME (1984, 2000, 2012) / 3. miesto na MS (1966), 4. miesto na MS (2006)

FRANCÚZSKO

Názov federácie a rok jej založenia: Francúzska futbalová federácia (FFF) / 1919

Prezývka reprezentácie: Les Bleus (Modrí), Equipe Tricolore (Trojfarební)

Hlavný tréner reprezentácie: Didier Deschamps

Kapitán reprezentácie: Hugo Lloris

Najväčšie hviezdy reprezentácie: Antoine Griezmann (Atlético Madrid / Šp.), Paul Pogba (Juventus Turín / Tal.), Dimitri Payet (West Ham United / Angl.)

Najviac gólov v reprezentácii: Thierry Henry (51)

Najviac štartov v reprezentácii: Lilian Thuram (142)

Pozícia v rebríčku FIFA: 17.

Počet doterajších účastí na ME: 9 (1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)

Najväčší doterajší úspech na ME: víťaz (1984, 2000)

Postup na ME 2016: automaticky ako organizátor

Posledné vystúpenie na ME: 2012 – účasť vo štvrťfinále

Najväčšie úspechy: víťaz ME (1984, 2000), semifinalista ME (1996), 4. miesto na ME (1960) / víťaz MS (1998), 2. miesto na MS (2006), 3. miesto na MS (1958, 1986), 4. miesto na MS (1982)

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antoine GriezmannCristiano RonaldoDidier DeschampsFernando SantosHugo LlorisMark ClattenburgMichel PlatiniPatrice EvraPaul PogbaThierry Henry