BRATISLAVA 8. júla (WBN/PR) – V lete sa zdravý jedálniček udržuje oveľa ľahšie ako v iné obdobia roku. Vieme si kontrolovať apetít, čím zbytočne nezaťažujeme svoj organizmus. Vedomí si letných horúčav siahame po zvýšenom príjme tekutín.
Viac ovocia a zeleniny, menej proteínov
Letný jedálniček by mal obsahovať čerstvé ovocie a zeleninu, o ktoré v tomto období nie je núdza. Nezabudnite, že v letných mesiacoch má ovocie a zelenina najviac vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú vitamíny C, E a beta-karotén, rovnako ako horčík, draslík, sodík a zinok. Sú nielen chutné, ale aj nízkokalorické, vďaka čomu by sme ich mali konzumovať bez obmedzenia.
„Ľahko dostupné ovocie a zelenina nám umožňujú variovať stravu každý deň. Môžeme ju zahrnúť do jedálnička tak v surovej, ako aj v spracovanej forme. V horúcich letných dňoch by sme mali jesť ľahké jedlá ako sú šaláty, predovšetkým tie zo surovej zeleniny, pretože nás zasýtia a nenechávajú v nás pocit prejedenia a ťažkosti na žalúdku. Porcie ovocia alebo zeleniny môžu byť nahradené džúsmi. Je dôležité povedať, že pohár džúsu každý deň dáva takmer rovnaké výhody ako konzumácia porcie ovocia alebo zeleniny.“ – Hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, Csc., expert v kampani „Džúsy a pyré. Vitamíny v SMART forme „.
V lete by sme mali konzumovať prevažne rastlinné produkty a obmedziť tie s prevahou živočíšnych bielkovín. Nadmerný obsah proteínov alebo nasýtených mastných kyselín sa môže uložiť v podobe nadbytočných kilogramov v našom organizme. Mäso však nie je dobré vylúčiť úplne. Voľte ale ľahšie stráviteľné druhy ako sú ryby alebo hydinové a teľacie mäso.
Dodržujte pitný režim
Letné horúčavy sú niekedy ozajstnou výzvou. Pri teplote nad 30 stupňov je dôležité udržať správnu rovnováhu tekutín v tele. Aby ste obmedzili riziko dehydratácie, siahnite po minerálnej vode, ktorá zaručene uhasí smäd. Tá však neobsahuje vitamíny a poskytuje telu len určité mikroelementy. Veľmi dôležitý stopový prvok zodpovedný za správnu hydratáciu buniek je draslík, ktorý je prítomný v ovocí (najmä v banánoch) a zelenine (paradajky). Majte na pamäti, že paradajkový džús obsahuje veľké množstvo draslíka.
„Dobrý nápad na leto je pitie chladených ovocných alebo zeleninových džúsov, ktoré nás nezaplňujú prázdnymi kalóriami ale sú bohatým zdrojom dôležitých makro a mikronutrientov. Vyberajte si 100% džúsy, ktoré neobsahujú cukor alebo iné umelé prísady. Odporúča sa vypiť minimálne 1,5 litra tekutín a v tropických dňoch až 2 litre. Zdroj vody pre naše telo – to je nielen samotná voda, ale aj ovocie, zelenina a džúsy, ktoré ju obsahujú.” – hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, Csc.
Povedzte nie rýchlemu občerstveniu
Ak vám záleží na vašom zdraví, mali by ste sa vzdať ťažkých a kalorických jedál. Voľte rastlinné produkty, no myslite aj na mliečne výrobky, predovšetkým tie so živou kultúrou ako sú jogurt, cmar alebo kefír. Vedia uhasiť smäd, naštartovať tráviaci trakt a sú veľkým zdrojom probiotík.
Nezabudnite na fyzickú kondíciu
Najlepšie výsledky dosiahnete, keď spojíte vyváženú stravu s fyzickou aktivitou. Obzvlášť v letných mesiacoch, v čase prázdnin a pekného počasia. Dokonca aj obyčajnou prechádzkou na čerstvom vzduchu rozpohybujete vaše svaly a spaľujete kalórie.