Raňajky sú štartom do nového dňa. Ak sú kvalitné, podporia výkonnosť, zlepšia náladu a prispejú k optimálnej hmotnosti, preto venovať pozornosť ich zloženiu sa oplatí. Čo majú ideálne raňajky obsahovať?
Základom dňa sú raňajky. Raňajky by mali tvoriť dvadsať až dvadsaťpäť percent skonzumovaných potravín počas dňa, teda pätinu alebo štvrtinu denného energetického príjmu. Mali by obsahovať sacharidy, bielkoviny, vlákninu a tri až päť decilitrov tekutín. Aj ovocie je ráno vítané. Buď vo forme čerstvej ovocnej šťavy či smoothie, alebo vo forme samostatných plodov.
Týždenný a mesačný stravovací plán
Myslíte si, že je pre organizmus dôležité mať každé ráno na tanieri chutné, kvalitné a vždy iné potraviny? Áno! A ako to dosiahnuť? Stačí si vytvoriť vhodný stravovací plán na týždeň či celý mesiac tak, aby každé raňajky obsahovali iné, zdraviu prospešné pokrmy. Fit raňajky obsahujú oriešky, müsli či iné kaše. Vhodné sú kaše zo pšena, alebo z ovsených a pohánkových vločiek. Z celozrnných pekárenských výrobkov sa odporúča grahamový a špaldový chlieb, rožok či bageta. Odborníci na výživu tiež radia raňajkovať tvaroh, kyslomliečne výrobky a jogurty so živými kultúrami. Potrebnú energiu na celé odpoludnie dodajú kvalitné syry, domáce vajíčka, šunka či pečeňová paštéta. Tieto potraviny však nezabudnite kombinovať vždy s inou čerstvou zeleninou. Čerstvá sezónna zelenina dodá telu nielen množstvo vitamínov a minerálov, ale podporí aj dobré trávenie.
Správne zostavený jedálny lístok
Raňajky by mali obsahovať sacharidy, bielkoviny, vlákninu a tekutiny – vodu, čaj, čerstvú šťavu, prípadne kávu. Chýbať by nemali ani celozrnné pekárenské výrobky, mliečne výrobky, ovocie a zelenina. Stará ľudová múdrosť hovorí: „Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ so svojim priateľom a večeru daruj nepriateľovi“. Ako to dosiahnuť? Ako po výdatných raňajkách menej obedovať a ešte menej večerať? Skúste použiť jeden z malých, no overených trikov – kupujte si obedové súpravy, ktoré majú hlboké taniere s čo najmenším obsahom a plytké taniere s čo najmenším priemerom. Do takýchto tanierov sa zmestí oveľa menej jedla. Tiež venujte pozornosť tomu, čo jete. Dobré je vo svojom jedálnom lístku preferovať kvalitné potraviny a ráno i počas celého dňa ich konzumovať v primeranom množstve. Dôkladne sledujte príjem a výdaj kalórií – je to najjednoduchšia cesta nielen k štíhlosti, ale aj k dobrému zdraviu. A čomu sa vyhnúť? Ráno aj počas dňa sa vyhnite konzumácii instantných a priemyselne spracovaných potravín. Výrobkom, ktoré obsahujú konzervačné látky, emulgátory, umelé farbivá, arómy a iné chemické prísady.
Informačný servis