BRATISLAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – To, že plnené zákusky a kupované sladkosti nie sú pri chudnutí práve vhodnými potravinami, vie asi každý. Menej obozretne sa ale ľudia správajú, čo sa týka domácich koláčov a musli tyčiniek. Vyhnúť sa im ale treba rovnako ako punčovým rezom, krémešom a šľahačkovým zákuskom. Cukor a múka v jednom jedle totiž zhodiť kilogramy nepomôžu.
Čím menej tuku, tým viac sacharidov
Obľúbené zdravé sušienky, ktorí mnohí ľudia pravidelne raňajkujú, útočia na štíhlu líniu vysokou energetickou hodnotou. Rovnako sú na tom aj rôzne keksíky či už plnené alebo nie, poliate čokoládou alebo bez nej.
Mnohé sušienky výrobcovia ponúkajú s tvrdením, že obsahujú málo tuku. Pamätať si ale treba, že čím menej tuku, tým viac sacharidov obsahujú. Súťažiť s nimi v tom, kto má vyššiu kalorickú hodnotu, môžu aj zákusky a torty s maslovými plnkami, orechami a čokoládou.
Skúste piškótovú roládu s nesladeným džemom
Energeticky výdatný je aj závin s ovocím. Jablká či iné ovocie sú síce zdravé, ale obaľuje ich sladké cesto. O kúsok lepšie je na tom bábovka alebo vianočka. Najmenej ublíži piškótová roláda s nesladeným džemom.
Na ceste k štíhlej postave by vás ale nemali sprevádzať ani musli tyčinky. Chudnúci ľudia ich často konzumujú v úprimnej viere, že nápisy fit a light zabezpečujú, že sa z nich nepriberá. Pritom musli tyčinky vzhľadom na svoju veľkosť obsahujú pomerne veľa kalórií. Na mieste je preto naučiť sa zaobchádzať so sladkosťami opatrne. Sladké raňajky vám stačia raz za týždeň. Okrem toho sa snažte menej sladiť.
A ak si myslíte, že ,,to“ oklamete a osladíte si kávu alebo čaj hnedým alebo trstinovým cukrom. Možno chutia lepšie, ale ich kalorická hodnota je rovnaká ako pri bielom cukre. Ak pečiete, snažte sa používať čo najviac tvarohu, snehu z bielkov, ovocia a želatíny. Naopak, cukru a múke v jednom zákusku sa čo najviac vyhýbajte. Koláče a zákusky krájajte na čo najmenšie e kúsky. Na tanierik si naložte jeden, uvidíte že vám bude stačiť rovnako ako veľký kus. A ak už máte chuť na sladké, dajte si radšej cukrík. Jeden. Lentilka, želé cukrík či bonpari majú energetickú hodnotu okolo 20 KJ. Najlepšou voľbou je ale aj tak kúsok kvalitnej horkej čokolády.
Tip na zdravý a nekalorický zákusok:
Vanilková pochúťka
Potrebujeme: 8 lyžíc cukru, 8 vajíčok, 12 lyžíc celozrnnej múky, 100 g ovsených otrúb, 2 vanilkové pudingy, 1 vanilkový cukor, 2 želatíny, 100 g hrozienok, 200 g sušeného ovocia
Príprava: z bielkov a cukru ušľaháme sneh, pridáme postupne po jednom žĺtky a múku. Nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov. Ovsené otruby povaríme v 2 dcl vody, uvaríme vo vode puding podľa návodu (nepoužijeme mlieko, ale vodu, vynecháme cukor). Do pudingu vmiešame podľa návodu pripravenú želatínu a otruby Natrieme na upečený plát.