BRATISLAVA 19. decembra (WEBNOVINY) – Čoraz menej Slovákov a Sloveniek jedáva na Štedrý večer kapra. O to častejšie však bude na ich stoloch pangasius, ktorý sa dováža z Ázie.
Vyplýva to z ankety, ktorú na svojich stránkach realizoval magazín Diva.sk v dňoch od 13. do 18 decembra.
Na otázku ‚Čo bude hlavným chodom na vašom štedrovečernom stole?‘ odpovedalo 7352 čitateľov a čitateliek.
Aj napriek ustupujúcemu trendu kapra ako hlavného chodu skončila táto ryba na prvom mieste so ziskom 28 percent hlasov. Tesne za ním sa umiestnil spomínaný pangasius, ktorého si na Štedrý večer dopraje 24 percent Slovákov. Na treťom mieste skončilo rybie filé alebo rybie prsty, ktoré bude tohtoročné Vianoce pripravovať 12 percent respondentov.
Na ďalších priečkach sa umiestnili napríklad losos (10 percent), pstruh (5 percent), treska (4 percenta) alebo žralok (3 percentá). Iný hlavný chod ako rybu bude pripravovať 6 percent respondentov, najčastejšie ide o hydinu, bravčové mäso alebo bezmäsitý pokrm – najmä medzi deťmi obľúbený vyprážaný syr. Informácie agentúre SITA poskytol vedúci redaktor magazínu Diva.sk Tomáš Bořuta.