Ľudia prichádzajú na svet s viac ako desiatimi tisíckami chuťových pohárikov. Ich počet v dospelosti často klesne na polovicu. Beth Anderson, 24-ročná rodáčka z Veľkej Británie, však patrí k výnimkám – jej jazyk obsahuje dvojnásobok chuťových pohárikov a potravinárska spoločnosť, pre ktorú testuje harmónie chutí, si ju cení natoľko, že jej jazyk nechala poistiť na milión libier.
„Každé ráno, keď si umývam zuby, zachytím v zrkadle odraz svojho jazyka a som uveličená, že je poistený na jeden milión. Je to neuveriteľná suma za niečo, čo si takmer ani nevšimnete,“ uviedla Beth, ktorá si svoj jazyk začala všímať až na univerzite. „Nikdy som mu nevenovala poriadnu pozornosť. Až keď som začala testovať jedlo pre bábätká, sa môj jazyk, alebo lepšie povedané schopnosť rozpoznať drobné zmeny v chutiach, stali základom mojej profesie,“ dodala.
Beth nikdy nebola prieberčivá v jedle, svoju výnimočnú schopnosť si preto všimla až neskôr. „Až na vysokej škole som si začala všímať, že som citlivá na rôzne chute. Kamarátka študovala výživu a jej diplomová práca bola o plodoch baobabov. Použila ma ako testovacieho králika pre svoje baobabové smoothies a bola som prekvapená, že som dokázala rozoznať presnú koncentráciu v každom pohári. Keď som stážovala na oddelení testovania chutí, uvedomila som si, že dokážem rozlíšiť aj nepatrné rozdiely v ingredienciách,“ spomína Britka, ktorá rozoznávala nielen prítomnosť rozličných prísad, ale aj ich koncentráciu.
Testovať „jedlo zredukované na pastu“, ako Beth označila detské výživy, pre ňu zo začiatku nebolo jednoduché. „Musela som sa vcítiť do myslenia detí, predstaviť si, že vždy, keď do úst vkladám lyžičku sheperds pie (zapekané jedlo z fašírky a zemiakov servírované v tvare zákusku) vo forme pyré, mám opäť šesť mesiacov. Deti majú na jazyku, podnebí a vnútornej strane líc oveľa viac funkčných chuťových pohárikov ako dospelí. Chute, ktoré sú pre nás nevýrazné, vnímajú oveľa intenzívnejšie. Vždy na to myslím, keď testujem rybu na raňajky,“ vysvetlila Beth.
Odkedy sa Beth živí testovaním jedla, je k svojmu jazyku podstatne pozornejšia. Pred testovaním sa vyhýba silným chutiam i vôňam, kávu či parfémy nevynímajúc, a pije veľa vody na prečistenie ústnej dutiny. Jej výnimočná schopnosť na súkromný život vplyv nemá: „Môj priateľ nemá obavy, že výraznejšie cítim jeho dych, hoci som si všimla, že si podstatne častejšie mení zubné kefky. Mimo práce je to skutočne radosť cítiť chute tak intenzívne. Jedlo je oveľa bohatší zážitok, jeho vôňa tiež. Keď si dám za lyžičku šalátu, viem hneď povedať, čo je v dressingu – olivový olej, citrónová šťava, cesnak. Mám rada výzvy a rada hádam.“
Počas svojej práce sa naučila mať rada aj potraviny, ktoré predtým nezniesla. „Zistila som, že ak niečo dostatočne často skúšate, dokážete sa vycvičiť a mať to radi. To dáva nádej aj rodičom prieberčivých detí – servírujte im brokolicu a naučia sa ju milovať. Som živý dôkaz – hrášok mám dnes na dennom poriadku,“ uviedla Beth o potravine, ktorú kedysi nezniesla.
Na otázku, či taký citlivý jazyk potrebuje špeciálnu starostlivosť, Beth odpovedá: „Keď jem čokoľvek výrazné, vždy si hneď potom vypláchnem ústa. Moje chuťové poháriky sú veľmi citlivé. Vyhýbam sa aj horčici či chrenu – vyslovene ma bolí ich jesť. Mám pocit, ako by mi spaľovali jazyk, pri mojej práci si také niečo nemôžem dovoliť.“
ww.guardian.co.uk