BRATISLAVA 2. apríla (WEBNOVINY/AFP) – V javorom sirupe vedci identifikovali zložky s podobnými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami ako majú čučoriedky, zelený čaj a ďalšie takzvané „super potraviny“. „V našom laboratórnom výskume sme zistili, že niektoré z týchto zlúčenín majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré pôsobia proti rakovine, cukrovke a bakteriálnym ochoreniam,“ povedal vedúci štúdie Navindra Seeram, odborný asistent farmakognózie na University of Rhode Island. Svoj objav prezentovali na tohtotýždňovom výročnom stretnutí Americkej spoločnosti chemikov (American Chemical Society, ACS) v kalifornskom Anaheime a publikujú ho i v najnovšom čísle Journal of Functional Foods.
Štúdie taktiež naznačujú, že polyfenoly v sirupe môžu pomáhať držať pod kontrolou hladinu cukru v krvi tým, že potláčajú enzýmy, ktoré sa podieľajú na premene uhľohydrátov na cukor, čo je veľmi dôležité pre diabetikov, doplnil. Objavenie nových molekúl v sirupe taktiež chemikom poskytuje informácie, ktoré by mohli viesť k vytvoreniu liekov proti ďalším ochoreniam. V čistom javorovom sirupe z Quebecu vedci identifikovali celkovo 54 prospešných zlúčenín, pričom päť z nich dosiaľ v prírode nikto nevidel. Jednou z nich je quebecol, ktorý vedci nazvali podľa kanadskej provincie Quebec, odkiaľ pochádza väčšina svetovej produkcie sirupu.