BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Hygienici varujú, aby ľudia nejedli potraviny zaplavené povodňovou vodou, bahnom a kalom, s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch, či tuhých plastových obaloch, ktoré nie sú poškodené.
Za zdraviu škodlivé treba považovať aj všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré zaplavila povodňová voda, bahno a kal. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva SR.
„Povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny je však potrebné pred ich opätovným uvedením do obehu očistiť a dezinfikovať. Nemožno používať potraviny so zjavne poškodenými papierovými etiketami, respektíve ktoré sú úplne bez etikiet,“ varuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný.
Obrazom: Povodne v Devíne, ktorý je odrezaný od Bratislavy
Úrad verejného zdravotníctva varuje, aby ľudia bez posúdenia príslušného orgánu verejného zdravotníctva v žiadnom prípade nejedli ani poľnohospodárske plodiny, ktoré boli len čiastočne zaplavené a ďalej rastú. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou, hovorí Rovný.
Obrazom: Hladina Dunaja v Bratislave pomaly klesá
Ľudia majú byť opatrní aj pri konzumácii chladených, či mrazených potravín z chladničiek, ktoré boli nejaký čas bez elektrického prúdu. Takéto potraviny možno jesť len v prípade, ak chladnička bola odpojená menej ako tri hodiny a teplota potravín nepresiahla 6 stupňov Celzia. Ak boli chladené potraviny v nefunkčnej chladničke dlhšie ako tri hodiny, treba ich dať laboratórne vyšetriť.