Hygienici kontrolovali ázijské bistrá, padali mastné pokuty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo
Foto: vancouversun.com

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) kontrolovali ázijské reštaurácie na Slovensku, ktorým dali 108 blokových pokút za 8 121 eur.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) Lenka Skalická, kontroly úrady vykonali vo všetkých zariadeniach spoločného stravovacieho typu ázijských reštaurácií – čínske, indické, kórejské či orientálne.

Najviac pokút v najvyššej sume bolo v Bratislavskom kraji – 16 blokových pokút v sume 2 480 eur, v Nitrianskom kraji ich bolo 25 za 1 921 eur a v Trnavskom kraji úrad uložil 25 pokút za 1 555 eur.

Kontrolovali hygienu zamestnancov aj potravín

Kuchari
Foto: archive.peruthisweek.com

Začali 32 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, pričom predpokladaná suma je 15 097 eur,“ dodala Skalická. V troch prípadoch regionálne úrady verejného zdravotníctva nariadili uzatvorenie prevádzky, a to reštaurácie Istanbul v Dunajskej Strede, Hanoi Restaurant v Rimavskej Sobote a Ázijského bistra v Košiciach.

Mimoriadna cielená kontrola bola zameraná na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu, manipuláciu, skladovanie, podávanie a kvalitu pokrmov v ázijských reštauráciách. Išlo napríklad o dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami, doklad o odbornej, ako aj o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, pôvod tovaru alebo používanie surovín, polotovarov, potravín, pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti.

Podľa Skalickej spravili 214 kontrol v 176-tich ázijských reštauráciách. Najviac prevádzok skontrolovali pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Bratislavskom obvode – 33. Najviac ázijských prevádzok bolo v Bratislavskom kraji – 39, najmenej v Trenčianskom – 12.

Pracovníci reštaurácií nedodržiavajú pravidlá osobnej hygieny

činske jedlo
Foto: travelvivi.com

Nedostatky pracovníci zistili v 134 prevádzkach ázijských reštaurácií, čo predstavuje 76 percent prevádzok,“ uviedla Skalická. Najviac nedostatkov bolo počas kontroly zistených v Bratislavskom kraji – 31 prevádzok, čo predstavuje 94 percent, v Trnavskom kraji – 27 prevádzok, čo je 90 percent a v Nitrianskom kraji – 21 prevádzok predstavujúcich 78 percent. Najmenej prevádzok s nedostatkami bolo v Košickom a Žilinskom kraji.

Medzi najčastejšie nedostatky patrili napríklad nedostatky v prevádzkovej hygiene, ako sú znečistené steny, podlahy, taktiež nedostatky v osobnej hygiene zamestnancov, ako aj fakt, že zamestnanci boli bez dokladov o odbornej spôsobilosti a jedným z nedostatkov bolo takisto zmrazovanie hotových pokrmov a opätovné zmrazovanie mäsa po rozmrazení.

V porovnaní s prevádzkovateľmi slovenských reštaurácií ázijskí prevádzkovatelia, resp. zamestnanci ,nemajú väčšinou správne hygienické návyky, teda priestory a zariadenia nečistia pravidelne, čo sa prejavuje v nedostatkoch v prevádzkovej hygiene.

Výsledky sterov z pracovných plôch, náradia, rúk a odevov zamestnancov tiež poukazujú na nedostatočnú dezinfekciu a sanitáciu v prevádzkach,“ uzavrela Skalická s tým, že najväčší problém pri kontrolách ázijských reštaurácií predstavuje komunikačná bariéra, pretože málo ázijských reštaurácií má určenú zodpovednú osobu, ktorá dostatočne ovláda slovenský jazyk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať