Hladovka je prvá pomoc pri veľkonočnom prejedaní sa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Klobasa
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Veľkonočné sviatky majú ľudia na Slovensku spojené s množstvom jedla, ktoré často zaťažuje tráviacu sústavu.

Neprimeraná konzumácia koláčov, mäsa, ale i alkoholu spôsobuje rôzne tráviace problémy, či už v podobe pocitu plnosti, nafúknutého brucha alebo pálenia záhy. Práve preto odborníci radia, aby sa ľudia aj v tomto čase snažili stravovať s rozumom.

Odporúčajú, aby si každý urobil plán, koľko návštev spojených s konzumáciou takýchto jedál zvládne. Zároveň upozorňujú, aby sa ľudia nebáli odmietnuť jedlo či pohárik a mysleli skôr na svoje zdravie.

Prvou pomocou pri ťažkostiach s trávením býva hladovka, pitie mätového čaju, pohyb na čerstvom vzduchu, pohárik digestívu alebo duševný pokoj. V prípade, že sa dostavia takéto problémy, je jednou z možností aj užitie výživového doplnku s komplexným účinkom.

Prvý farmársky trh v bratislavskom Freshmarkete
Foto: SITA

Prvý farmársky trh v bratislavskom Freshmarkete
Foto: SITA
Prvý farmársky trh v bratislavskom Freshmarkete
Foto: SITA
Prvý farmársky trh v bratislavskom Freshmarkete
Foto: SITA
Prvý farmársky trh v bratislavskom Freshmarkete
Foto: SITA

Zelenina
Foto: Ilustračné foto SITA/Viktor Zamborský

Po zime viac ovocia a zeleniny

Gastroenterológ a hepatológ Tomáš Koller z Univerzitnej nemocnice Bratislava na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave poznamenal, že po zime človek musí upraviť svoj jedálniček a konzumovať viac potravín, ktoré v zime nie sú až tak dostupné.

„Stravovanie treba obohatiť o potraviny, ktoré nám dáva jarná príroda. Je to správny krok k tomu, ako si prirodzeným spôsobom upevniť zdravie a predísť najmä chorobám srdca, ciev a tráviacich orgánov,“ uviedol Koller.

Podľa neho by si mal človek zabezpečiť adekvátny príjem kalórií; správny pomer tukov, cukrov a bielkovín; príjem minerálov a vitamínov a dostatočný príjem vlákniny. Príjem soli by denne nemal presahovať šesť gramov.

Koller zdôraznil dôležitosť pitného režimu, predovšetkým nesladenej vody, kávy a čaju. V jedálničku by nemali chýbať ovocie a zelenina, chlieb, ryža, cestoviny a zemiaky. Okrem iného poznamenal, že prospešný je aj pohár červeného vína.

Tráveniu škodí stres a fajčenie

Kolac
Foto: SITA/Diana Černáková

Ťažkosti s trávením obvykle pramenia z fajčenia, obezity, stresu, nadmernej konzumácie alkoholu, ale majú aj genetický pôvod a často býva príčina neznáma.

Tráviace ťažkosti máva na Slovensku pravidelne až 25 percent obyvateľov. Až polovica z nich sa pritom lieči doma. Krajský klinický farmakológ, hepatológ a internista Marek Rác z Fakultnej nemocnici v Nitre uviedol, že pri približne 40 percentách prípadov ide o organickú dyspepsiu, pri ktorej lekár nájde zjavnú príčinu problému, napríklad nádor alebo zápal.

Pri zvyšných 60 percentách ide o funkčnú dyspepsiu, ktorá môže mať genetickú predispozíciu, môže prameniť zo zlej životosprávy a nezriedka aj z poruchy koordinácie orgánov tráviacej sústavy. Pri funkčnej dyspepsii lekár nenájde žiadnu očividnú príčinu problému a tak ju lieči bez ďalších vyšetrení.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať