Stravné karty a gastrolístky minulý rok pomohli nielen spotrebiteľom, ale aj ekonomike. Tvrdí to Asociácia moderných benefitov (AMOBE) s tým, že Slovensko ako iba jedna z troch krajín v Európskej únii (EÚ) vykázalo podľa údajov Eurostatu za rok 2020 rast spotreby.
Pomohol tomu podľa prezidenta asociácie Štefana Petríka výrazne aj príspevok na stravovanie, či už vo forme gastrolístkov, alebo stravných kariet. Členovia AMOBE sprostredkovali v minulom roku zamestnancom príspevok na stravovanie v hodnote 695 miliónov eur.
Ich hodnota rástla
Podľa asociácie dobrou správou je fakt, že hodnota stravných lístkov aj počas pandémie rástla o približne 3,5 percenta, zamestnanci využívajúci stravné karty dostali v priemere o 5 percent viac.
Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla
„Keďže vláda ešte v marci 2020 zamrazila až do konca tohto roku zvyšovanie hodnoty stravného, je zrejmé, že ide o dobrovoľnú podporu zamestnancov zo strany ich zamestnávateľov,“ vysvetľuje Štefan Petrík. Podľa neho minulý rok potvrdzuje, že aj na Slovensku sú stravné lístky jedným z najflexibilnejších nástrojov pomoci zamestnancom zo strany zamestnávateľov.
Stravné využili aj iné krajiny
Ministerstvo financií zdôvodnilo nezvyčajný rast spotreby v pandemickom roku aj podporou ekonomiky v hodnote 5,4 miliardy eur. Významnou pomocou pre ekonomiku je však podľa AMOBE aj stravné.
Voľba medzi gastrolístkami a peniazmi prinesie viac slobody a menej byrokracie, tvrdí SaS
„Len v prípade našich členov predstavuje stravné za minulý rok viac ako 10 percent hodnoty tohto mimoriadneho protikrízového balíčka,“ dodáva Štefan Petrík s tým, že stravné využili na pomoc svojim obyvateľom a ekonomike aj mnohé iné krajiny EÚ vrátane takých, ktoré nemajú v zákone povinnosť zamestnávateľov prispievať zamestnancom na stravovanie.
Poukážky pomáhajú domácnostiam
Poukážky podľa Štefana Petríka efektívne pomáhajú domácnostiam v období poklesu príjmov. Zároveň sú priamou pomocou pre ekonomiku a cielene pomáhajú udržať pracovné miesta v gastrosektore a maloobchode.
Podnikatelia v gastre chcú po očkovaní 50-ročných ľudí otvoriť terasy, nútia ich k tomu meškajúce kompenzácie od štátu
Práve preto, že využitie stravných lístkov a stravných kariet je na rozdiel od finančného príspevku viazané na územie Slovenska, pomohlo aj minulý rok stravné v plnej miere tunajšiemu maloobchodu a reštauráciám. „Už spomínané krajiny EÚ využívali takisto poukážky alebo karty a nie finančný príspevok,“ dodáva Štefan Petrík.