- aktualizované 7. decembra 17:45
Reštaurácie napojené na iniciatívu Bojujeme za naše gastro plánujú v utorok otvoriť pre hostí aj svoje interiéry. Stať sa tak má najmenej u 40-tich gastro prevádzok z dôvodu neúnosnej situácie. Prevádzkovatelia z dôvodu neúnosnej situácie nemajú na nájmy a musia prepúšťať. Preto sa rozhodli, že idú do rizika.
Núdzový stav bol vraj predĺžený nezákonne
Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Košice by mali byť mestom, kde gatro prevádzky aj bary otvoria v utorok ako prvé. Informoval o tom v pondelok na sociálnej sieti Facebook šéf iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslav Heredoš.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
Nie všetci prevádzkovatelia gastro podnikov sa však s touto myšlienkou v pondelok stotožnili. Odmietavé stanovisko zaslala redakciám napríklad iniciatíva – Zachráňme gastro!.
„My ako segment, nie sme šíriteľom nákazy ochorenia COVIDu-19. Máme to dokázané. V reštauráciách sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo iba 20 ľudí. Chceme byť otvorení a normálne fungovať ako obchodné reťazce, kiná, divadlá či kostoly. Ideme do rizika a zajtra niektorí naši členovia otvárajú svoje prevádzky,“ uviedol v pondelok Heredoš.
S otváraním nesúhlasia, ale ich rozhorčeniu rozumejú
Ďalšia obdobná iniciatíva – Zachráňme gastro! však s krokmi kolegov nesúhlasí, zároveň však ich rozhorčeniu rozumie. „Podnikatelia v gastre, ktorí nemajú šancu na zmysluplné donášky, okienkový predaj, či terasy, sú zúfalí. Mesiace sú zatvorení a ak nechcú prepúšťať, platia minimálne 20 % odvodov, miezd a ďalších nákladov aj za zamestnancov, ktorí musia sedieť doma. Nikto im nepomohol s fixnými nákladmi na udržanie si prevádzky, ako sú energie, stráženie, platby licencií a podobne. Štát zakazuje zo dňa na deň, ale ani mesiace mu nestačia na prípravu komplexného reálneho plánu pomoci. Nesmieme sa preto kolegom v ich iniciatíve čudovať,“ povedal Ján Laš zo Zachráňme gastro!.
Viac o téme: Koronavírus
Na druhej strane však podľa Laša platí, že gastroprevádzkovatelia nie sú epidemiológovia, ani ústavní právnici. Bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov má byť podľa Laša najvyššou prioritou pre všetkých.
„Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky vykladať ústavu, zákony a nariadenia, nepovažujeme za rozumné. Stále však žiadame, aby nám štát povedal, ako smieme podnikať, alebo zachránil kožu tým, ktorí sú bez príjmu, no každý mesiac musia platiť stovky a tisíce eur pre neschopnosť politikov pomôcť im aspoň na úrovni ostatných krajín,“ dodal Laš.
S porušovaním platných pandemických opatrení počas núdzového stavu aj napriek napätej situácii nesúhlasia ani podnikatelia a dodávatelia v gastre združení v platforme #StáleMámeChuť.
Riešenie vidia v dialógu
Riešenie vidia v bezprostrednom dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy a výstavby, hospodárstva, zdravotníctva a financií, aby spoločne našli účinné riešenia pomoci pre gastro.
Je podľa nich nevyhnutné, aby vláda začala komunikovať s predstaviteľmi gastro sektora a aby predstavila sľúbený plán, ako má gastro prežiť zimu.
Situácia v sektore gastro služieb je podľa partnerov platformy #StáleMámeChuť každým dňom kritickejšia. Poukazujú na to, že mnohé prevádzky sú v zúfalej situácii, ktorú nevedia bez pomoci štátu riešiť.
„Preto potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu. Pravidlá pre sektor gastro služieb sú likvidačné a neúmerné oproti ostatným znovuotvoreným odvetviam. Prijaté opatrenia a výrazné obmedzenia, ktorým čelia od začiatku pandémie až doteraz, majú výrazne horší dopad, ako na priemysel či obchod. Sektor gastro služieb čelí už existenčným problémom,“ dodali.