CULINARIUM: Tradičné lokše a pirohy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Lokše na niekoľko spôsobov a tradičné pirohy Foto: Webnoviny

Tradičné slovenské pochúťky vás naučí robiť Marek Petrán, chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar.

Culinarium

Lokše

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (ružových)

0,8 kg hladkej múky

soľ

Postup:

Ružové zemiaky uvaríme deň dopredu. Uvarené zemiaky ošúpeme, postrúhame na jemno alebo pomelieme. Pridáme trochu soli a múku. Vypracujeme hladké cesto a vyvaľkáme tenké placky, ktoré opekáme nasucho. Podávame ako prílohu k jedlám alebo na slano, či sladko. Do zemiakov nepridávame zbytočne veľa múky, aby neboli lokše suché. Zemiaky musia byť deň dopredu uvarené.

Bez názvu
Foto: Webnoviny

Pirohy

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (ružových)

0,8 kg polohrubej múky

1 vajce

soľ

bryndza

slivkový lekvár

Postup:

Ružové zemiaky uvaríme deň dopredu. Uvarené zemiaky ošúpeme, postrúhame na jemno alebo pomelieme. Pridáme vajce, trochu soli a múku. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré vyvaľkáme na plát, vykrojíme kolieska a plníme plnkou. Varíme približne 4 minúty. Môžeme pripraviť aj dopredu a zamrazíme.

Dobrú chuť!

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať