Tradičné slovenské pochúťky vás naučí robiť Marek Petrán, chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar.
Lokše
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (ružových)
0,8 kg hladkej múky
soľ
Postup:
Ružové zemiaky uvaríme deň dopredu. Uvarené zemiaky ošúpeme, postrúhame na jemno alebo pomelieme. Pridáme trochu soli a múku. Vypracujeme hladké cesto a vyvaľkáme tenké placky, ktoré opekáme nasucho. Podávame ako prílohu k jedlám alebo na slano, či sladko. Do zemiakov nepridávame zbytočne veľa múky, aby neboli lokše suché. Zemiaky musia byť deň dopredu uvarené.
Pirohy
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (ružových)
0,8 kg polohrubej múky
1 vajce
soľ
bryndza
slivkový lekvár
Postup:
Ružové zemiaky uvaríme deň dopredu. Uvarené zemiaky ošúpeme, postrúhame na jemno alebo pomelieme. Pridáme vajce, trochu soli a múku. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré vyvaľkáme na plát, vykrojíme kolieska a plníme plnkou. Varíme približne 4 minúty. Môžeme pripraviť aj dopredu a zamrazíme.
Dobrú chuť!