Na cesto potrebujeme:
150 – 200 g hladkej múky
Štipku soli
Práškový cukor medzi prsty
Trochu oleja (za náprstok)
Trochu octu (za náprstok)
Vlažná voda (podľa potreby)
Postup:
Vypracujeme vláčne cesto. Cesto by nemalo byť ani riedke, ani príliš husté, podľa toho pridávame vlažnú vodu. Spravne vypracované cesto je po cca 20 minútach, keď sa odlepuje od dosky a zostane suchá aj doska, aj ruky.
Nahrejeme „kastrólik“ a takto nahriatym „kastrólikom“ prikryjeme cesto na 20 minút.
Medzitým si pripravíme plnku podľa chuti. Mak s cukrom, jablká s hrozienkami, tvaroh, „prézle“ s cukrom,…
„Prézle“ pripravíme takto:
Prézle – strúhanku dáme na olej posmažiť. Pridáme 2-3 lyžice kryštálového cukru. Keď začne masa červenieť, zalejeme ju vriacou vodou a chvíľu ešte posmažíme.
Návod ako ťahať štrúdľu nájdete vo videu. Trúbu predhrejeme na 250°C a pečieme na 250°C cca 20 minút.
Klúčové témy a osobnosti článku: