Lahodnú sviečkovú, netradične z jelenieho mäsa, pripraví chef de cuisine ELESKO restaurant & wine bar Marek Petrán.
Potrebujeme:
1 kg jelenieho stehna (môže byť aj danielie)
400 g mrkva
200 g petržlen
150 g zeler
200 g cibuľa
0,4 kg horčica
0,25 kg cukor
0,05 l ocot
bobkový list
čierne korenie
nové korenie
soľ
jedna smotana na varenie
Postup:
Mäso zviažeme, osolíme a okoreníme. V hrnci opečieme zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme. V tom istom hrnci orestujeme na menšie kocky nakrájanú cibuľu do zlata, pridáme cibuľu, bobkový list, korenie a restujeme dohneda. Pridáme cukor, ktorý necháme trochu skaramelizovať. Potom pridáme horčicu, ocot, soľ a jednu minútu restujeme. Prilejeme vodu a necháme zovrieť. Vložíme mäso a dusíme do mäkka. Môžeme dusiť aj v trúbe pri 180 °C približne 2 – 2,5 hodiny. Mäso vyberieme a základ spolu so smotanou dôkladne rozmixujeme. Prevaríme a poprípade dochutíme. Podávame s karlovarskou knedľou.
Dobrú chuť!