Mušle mnohí považujú za afrodiziakum, ak však nechcete priotráviť svoju polovičku, mali by ste vybrať také, z ktorých vám nebude zle. S tým vám už poradí šéfkuchár Flowers restaurant & wine bar Tomáš Opletal. Vďaka nemu takisto prídete na to, ako rýchlo toto chutné jedlo pripraviť a ako ho môžete jesť bez príboru.
Mušle slávky dusené vo víne s cesnakom
Na prípravuje jedla potrebujeme:
Mušle – slávky
Cherry paradajky
Cesnak
Šalotku
Biele suché víno
Olivový olej
Jarnú cibuľku
Čerstvé bylinky – bazalka, petržlenová vňať, majorán)
Maslo
Postup:
Na olivovom oleji zľahka opečieme cesnak pokrájaný na plátky, nakrájanú šalotku nadrobno. Prilejeme biele suché víno a necháme ho (skoro úplne) vyvariť. Pridáme surové umyté mušle, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Mušle sa začnú pomaly otvárať, a keď budú úplne otvorené, dáme dole pokrievku a opäť necháme vyvariť. V mušliach sa nachádza morská voda, ktorá sa uvoľní po vyvarení. Pridáme cherry paradajky prekrojené na polovicu, jarnú cibuľku a nasekané čerstvé bylinky. Na záver primiešame maslo a okoreníme čiernym korením, prípadne osolíme (voda uvoľnená z mušlí je dostatočne slaná, takže dosolíme naozaj podľa svojej chuti). Môžeme pridať čili papričky, ale nemusíme.