Kel alebo ako angličania hovoria „curly cabbage“, teda „kučeravá kapusta“ sa začal pestovať v stredomorskej oblasti. Za pochúťku ho považovali už starovekí Rimania, kým v stredoveku bol základnou súčasťou batôžka každého pútnika. Zelenina, ktorá neznáša teplé podnebie a dokáže prežiť aj v teplotách do mínus pätnásť stupňov celzia sa udomácnila aj na Slovensku.
Kelový prívarok s domácou pečenou klobásou
Na prípravu potrebujeme:
1 hlávku kelu
100 g masla
50 g múky
2 dcl vývaru (kurací, hovädzí, zeleninový)
1 dlc mlieka
0,5 dcl smotany na varenie
2x klobáska
soľ
ocot
cesnak
1 cibuľa
korenie
rasca
bobkový list
cukor
Kelový prívarok pripravíme takto:
Umytý kel si pokrájame na rezance (približne na veľkosť 1,5 centimetra) a uvaríme do 3/4 v dobre osolenej vode.
V hrnci si pripravíme z múky a masla svetlú zápražku, zalejeme vývarom. Za občasného miešania prievedieme k varu, pridáme celé čierne korenie, bobkový list, soľ, cukor a ocot. Prevaríme asi 10 minút a potom pridáme mlieko. Zmes necháme prevrieť. Precedíme cez jemné sitko, pridáme smotanu na varenie a ešte raz necháme prevrieť.
V druhom hrnčeku si zarestujeme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme kel, minútku opäť zarestujeme. Prilejeme omáčku, dochutíme rascou, cesnakom, podla potreby dosolíme a dokoreníme. Prevaríme, aby nám kel pustil do omáčky chuť.
Klobásku nakrojíme, opečieme z každej strany a podávame. Ako prílohu môžme podávať varené zemiaky alebo chlieb.