Kým donedávna panovala predstava, že na jeleňom mäse si môže pochutnávať iba hŕstka vyvolených, dnes ho už nie je také zložité zohnať. Vekom mladý, na skúsenosti však bohatý šéfkuchár Elesko Restaurant Marek Petrán pre vás dnes prirpaví Jelenie závitky so šípovou omáčkou a krupicovými nokmi, ktoré si hravo určite zvládnete pripraviť aj sami doma.
Jelenie závitky so šípovou omáčkou a krupicovými nokmi
Na prípravu potrebujeme:
0,5 kg jelenieho karé
klobásu
cibuľu
kyslú uhorku
2 polievkové lyžice šípkového lekváru
2 dcl zverinového jusu (redukcia zverinového vývaru)
horčica
kečup
worchester
4 vajcia
štipka soli
1 dcl mlieka
lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Takto si pripravíme jelenie závitky:
Jelenie karé očistíme, odblaníme, nakrájame na rezne (cca 160g) a naklepeme. Z horčice, kečupu, worchestru, soli a korenia pripravíme zmes. Vyklepané mäso jemne nasolíme, okoreníme z oboch strán a potrieme pripravenou zmesou. Na mäso poukladáme cibuľku, klobásku a uhorku. Mäso potom zarolujeme. Spevníme ihlou alebo špagátikom, aby sa nám počas pečenia neroztvorili. Na panvici závitky z každej strany opečieme, podlejeme vývarom, prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka cca 15 minút.
Príprava omáčky:
V malpom hrnci zarestujeme lekvár. Prilejeme jus, dochutíme soľou a korením. Chvíľu povaríme.
Noky:
Z krupice, vajec, soli, korenia, mlieka, nakrájanej petržlenovej vňate a trošku kypriaceho prášku do pečiva pripravíme hustejšie cestíčko. Necháme ho chvíľu postáť. Lyžicou vytvarujeme knedličky a vkladáme do vriacej vody.