CULINARIUM: Gaspačo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gaspačo
svieža polievka gaspačo Foto: SITA

O vzniku tejto studenej a osviežujúcej polievky existuje množstvo teórií. Podľa jednej z nich priniesli do Španielska polievku pripravovanú z chleba, olivového oleja, vody a cesnaku Mauri. Podľa ďalšej tak spravili Rimania, ktorí do nej pridávali aj vinný ocot. Z gaspača sa stala tradičná súčasť andalúzskej kuchyne. V 18. storočí začali do polievky pridávať aj rajčiny, ktoré síce španielsky conquistador Cortés objavil v záhrade aztéckeho vládcu Montezumu už v roku 1519, no v Európe ich považovali za jedovaté ešte ďalších dvesto rokov a slúžili iba ako okrasné rastliny. Rajčiny sa v našich kuchyniach udomácnili až po hladomore v Taliansku, kedy ich začali jesť hladujúci pútnici.

Culinarium

Jednoduchú, rýchlu a osviežujúcu letnú polievku s nádychom andalúzskej kuchyne pripravíte za pár minút. Ako na to vám už ukáže charizmatický šéfkuchár reštaurácie Camouflage a víťaz prvého ročníka slovenského kola Bocuse d´Or Martin Korbelič.

GASPAČO

Na prípravu potrebujeme:

300 g šalátovej uhorky

200 g papriky (žltá, červená, zelená)

0,5 kg paradajok v plechovke

80 g jarnej cibuľky

1ks chilli (malá)

soľ

cesnak (2 strúčiky)

Na konci môžeme použiť aj namočený stred bieleho chleba a rozmixovať

korenie

1 dcl olivového oleja

80 g slaniny Panchetta (môžeme ju nahradiť aj oravskou slaninou)

60 g majonézy

150 g panini alebo bieleho chleba

2 cl jablkového octu

Postup:

Uhorku ošúpeme, môžeme zbaviť jadierok, ale nemusíme. Nakrájame spolu s paprikami, jarnou cibuľkou, pridáme paradajky z plechovky, cesnak, soľ, korenie, olivový olej, chili papričku bez semienok – dáme do mixéra a rozmixujeme. Zo žĺtkov a oleja si spravíme majonézu. Ochutíme soľou a korením, prípadne cesnakom.

Panchettu, ktorú môžeme nahradiť anglickou slaninou alebo oravskou, nakrájame na malé kocky a opečieme na panvici. Panini chlieb, ktorý môžeme nahradiť bielym alebo toastovým chlebom, nakrájame na tenké plátky a vysušíme v rúre pri 120 °C cca 25 minút. Aranžujeme podľa videa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Korbelič