Výborné jedlo z diviny vás dnes naučí pripraviť Martin Korbelič.
Na prípravu potrebujeme:
Jelenie stehno 800 g
Cibuľa 500 g
Bravčová masť 150 g
Cesnak 40 g
Soľ
Korenie – bobkový list, rasca, nové celé korenie
Mletá červená paprika 40 g
Červené víno 2 dcl
Biela fazuľa (malá) 300 g
Šľahačka 2 dcl
Trameziny (biely chlieb toastový bez kôrky) 200 g
Oravská slanina 40 g
Jarná cibuľka 1 viazanička
Vajcia 2 ks
Maslo 100 g
Postup:
Jelenie stehno očistíme, nakrájame na väčšie kocky cca 5×5 cm. Cibuľu nakrájanú na kocky orestujeme na masti, pridáme koreniny, cesnak, potom mäso a orestujeme, až kým sa nezatiahne po každej strane. Potom pridáme červenú mletú papriku a podlejeme červeným vínom. Podusíme a pridáme vývar alebo vodu, ale nie veľa, aby sa mäso dusilo a nie varilo. Dusíme do mäkka. Ochutíme soľou, korením a cesnakom.
Bielu fazuľu uvaríme do mäkka vo vode s bobkovým listom, novým korením a celým čiernym korením. Potom rozmixujeme úplne na hladkú kašu a pridáme šľahačku. Prevaríme a ochutíme soľou, korením a zľahka cesnakom len na vôňu.
Ošúpané uvarené zemiaky trochu roztlačíme vidličkou. Cibuľku orestujeme na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Osolíme, okoreníme a zmiešame so zemiakmi. Necháme vychladnúť a primiešame vajcia. Trameziny rozvaľkáme, rozotrieme na ne zemiakovú zmes a zrolujeme ako štrúdľu. Potom roládu zabalíme do fólie a varíme približne 15 minút na veľmi miernom ohni. Na záver opekáme na masle dookola.
Dobrú chuť!