Slovenská bryndzová polievka s chrumkavými čipsami z čierneho chleba určite zachutí nielen pri patriotickom povzbudzovaní slovenských hokejistov.
Na 4 porcie potrebujeme:
bryndza 250 g
zemiaky 500 g
cesnak 15 g
červená mletá paprika 20 g
cibuľa 80 g
šľahačka 2 dcl
smotana kyslá 100 g
soľ
rascal
bobkový list
nové celé korenie
čierne celé korenie
bravčová masť 40 g
Postup:
Orestujeme si cibuľu na masti, pridáme rascu, bobkový list, očistené nakrájané zemiaky. Pridáme mletú červenú papriku, chvíľku opečieme, aby paprika nezhorkla a podlejeme vývarom. Pridáme zvyšné koreniny, ktoré pred tým zviažeme do gázy, aby sme ich pred mixovaním mohli ľahšie vybrať. Varíme do mäkka.
Potom rozmixujeme a pridáme bryndzu rozmiešanú v šľahačke a smotane. Ochutíme soľou, ale musíme dávať pozor, aby sme polievku nepresolili, pretože bryndza je prirodzene slaná. Chvíľu povaríme.
Zvyšné zemiaky nakrájame na kocky (priemer asi 1×1 cm) a pomaly orestujeme na masti do mäkka.
Čierny chlieb nakrájame na tenučké plátky a vysušíme na mastnom papieri v rúre pri teplote 120°C.
Dobrú chuť!