Príprava thajského národného jedla – červeného kari s hovädzím mäsom a jasmínovou ryžou – je podľa slov šéfkuchára Tomáša Opletala jednoduchá a rýchla. Pikantný „ázijský guláš“ si pripravíte aj na domácom sporáku.
Červené kari
10 porcií
Na prípravu potrebujeme:
olej 150 ml
kari pasta červená 375 g
limetové listy 15 ks
kokosové mléko 2,5 l
voda alebo kurací neosolený vývar 1l
palmový cukor 100 g
rybia omáčka podľa chuti
cuketa 1 ks
paprika červená 2 ks
fazuľa zelená 100 g
hrášok sladký 100 g
červená cibuľa 2 ks
hovädzia sviečková 150 g / porce
olej na opečenie
jasmínová ryža 75 g / porce
cibuľa šalotka 3 ks
cesnak 20 strúčikov
olej na vyprážanie
orechy kešu 1 hrsť
Postup:
Na miernom ohni na oleji orestujeme kari pastu s limetovými listami. Pridáme kokosové mlieko, vodu alebo vývar, palmový cukor a necháme zvariť (zredukovať) dohusta. Ochutíme rybou omáčkou. Pridáme zeleninu, uvaríme a potom opečieme mäso na panvici. Necháme odkvapkať tuk a pridáme do omáčky. Nakoniec pridáme thajskú bazalku.
Na dekoráciu, ale i na chuť, si v oleji postupne osmažíme šalotku najemno a cesnak na plátky dozlatova a chrumkava. Trochu podrvené kešu orechy upečieme nasucho do zlato-hneda.
Ryžu varíme klasickým spôsobom v ryžovare.