CULINARIUM: Červené kari

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Webnoviny

Príprava thajského národného jedla – červeného kari s hovädzím mäsom a jasmínovou ryžou – je podľa slov šéfkuchára Tomáša Opletala jednoduchá a rýchla. Pikantný „ázijský guláš“ si pripravíte aj na domácom sporáku.

Culinarium

Červené kari

10 porcií

Na prípravu potrebujeme:

olej 150 ml

kari pasta červená 375 g

limetové listy 15 ks

kokosové mléko 2,5 l

voda alebo kurací neosolený vývar 1l

palmový cukor 100 g

rybia omáčka podľa chuti

cuketa 1 ks

paprika červená 2 ks

fazuľa zelená 100 g

hrášok sladký 100 g

červená cibuľa 2 ks

hovädzia sviečková 150 g / porce

olej na opečenie

jasmínová ryža 75 g / porce

cibuľa šalotka 3 ks

cesnak 20 strúčikov

olej na vyprážanie

orechy kešu 1 hrsť

Postup:

Na miernom ohni na oleji orestujeme kari pastu s limetovými listami. Pridáme kokosové mlieko, vodu alebo vývar, palmový cukor a necháme zvariť (zredukovať) dohusta. Ochutíme rybou omáčkou. Pridáme zeleninu, uvaríme a potom opečieme mäso na panvici. Necháme odkvapkať tuk a pridáme do omáčky. Nakoniec pridáme thajskú bazalku.

Na dekoráciu, ale i na chuť, si v oleji postupne osmažíme šalotku najemno a cesnak na plátky dozlatova a chrumkava. Trochu podrvené kešu orechy upečieme nasucho do zlato-hneda.

Ryžu varíme klasickým spôsobom v ryžovare.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať