Pohostinní Iránci vás nechajú dovariť si populárne jedlo samých. Musíte si ho roztĺcť v mažiariku. Verte ale, že to stojí za to.
Abgoush dizi je zaujímavá iránska pochúťka hlavne vďaka spôsobu servírovania. V reštauráciách ho podávajú v keramických nádobách; kedysi ho v nich aj varili.
Hosť dostane tanier, lyžicu a mažiarik, a ako prílohu chlebovú placku alebo chlieb lavaš, tenký ako papier. Najprv si z keramickej nádoby naleje do taniera tekutú časť tejto špeciality a zje ju ako polievku. Hustejšiu časť si potom v mažiariku sám roztlčie na kašu a pochutnáva si na nej s chlebom.
Ak si chcete dizi pripraviť doma, namočte si deň dopredu fazuľu a šošovicu. Potom zlejte vodu, zalejte strukoviny novou vodou a každé zvlášť uvarte. Jahňacie mäso uvarte s cibuľou, soľou, čiernym korením, trochou kurkumy a trochou zmesi ostrého korenia, pokrájajte ho a posypte škoricou.
Uvarenú fazuľu a šošovicu vložte do tlakového hrnca, pridajte zelené korenie, okru a zemiaky a doogh, čo je iránska obdoba nášho kyslého mlieka, a varte na miernom ohni bez pokrievky. Keď sú zemiaky hotové, pridajte paradajkovú pastu.