BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) – Konzumácia čerešní dokáže zredukovať riziko vzniku dnových záchvatov. Zistili to vo svojom výskume americkí vedci, ktorí sledovali reakcie pacientov s dnou na čerešne.
Tie totiž okrem iného obsahujú antioxidačné a protizápalové zložky – napríklad antokyaníny, ktoré dodávajú tomuto ovociu červenú farbu, hrajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní zápalu v tele a tiež znižujú hladinu urátov v krvi.
Dnu totiž spôsobuje zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi a znížená rozpustnosť urátov, čo vedie k tvorbe ihlicovitých kryštálov v prostredí kĺbov. Tie môžu byť viditeľné i voľným okom v mieste častých záchvatov, ktoré sú často sprevádzané horúčkou, zimnicou a silnými bolesťami.
Dna postihuje zhruba jedného zo sto ľudí, pričom u mužov sa vyskytuje dva až tri razy častejšie ako u žien. Hovorí sa o nej ako o chorobe kráľov, keďže k rizikovým faktorom patrí častá konzumácia alkoholu, nadváha a obezita.
Do štúdie vedcov z Boston University sa zapojilo 633 pacientov s dnou v priemernom veku 54 rokov, ktorých sledovali jeden rok. Tí zaznamenávali symptómy svojich dnových záchvatov, mali uviesť, aké lieky užili, čo jedli a čo pili dva dni pred záchvatom a aj to, či v tom čase jedli čerešne alebo extrakt z nich.
Jedna porcia sa rovnala dvanástim skonzumovaným čerešniam. Počas skúmaného roka mali pacienti dovedna 1247 dnových záchvatov. Tí, čo jedávali čerešne alebo extrakt z nich, však znížili riziko vzniku záchvatu o 37 percent.
Tento benefit však platil len u tých, čo zjedli počas dvoch dní viac ako tri porcie čerešní.
V prípade, že užili liek na dnu allopurinol a zároveň si dali viac ako tri porcie čerešní, riziko vzniku záchvatu sa znížilo o 75 percent.
Informácie pochádzajú z webovej stránky news.bbc.co.uk.