BRATISLAVA 21. januára (WEBNOVINY) – Ceny potravín by podľa slovenských potravinárskych a poľnohospodárskych združení mali v tomto roku ďalej rásť. Podľa údajov Štatistického úradu SR v decembri minulého roka ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vzrástli o 6,2 %, pričom v celoročnom porovnaní stúpli ceny v porovnaní s rokom 2009 o 6 %. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v decembri minulého roku upozornila, že ceny základných potravinárskych komodít sú na dvadsaťročných maximách a predstihli aj úroveň počas potravinovej krízy z roku 2008.
Rast cien potravín považuje minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon za neúmerný. Podľa Simona nesú čiastočnú vinu za rast cien aj obchodné reťazce, ktoré si na potraviny nasadzujú príliš vysokú maržu. „Obchodné reťazce by sa mohli zamyslieť nad tvorbou svojej finančnej politiky, v mnohých prípadoch totiž nasadzujú na ceny potravín neúmerne vysokú maržu,“ uviedol minister pre agentúru SITA.
Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová vidí dôvod zvyšovania cien v nepriaznivých klimatických podmienkach, ktoré vytvárajú dobrú živnú pôdu pre šírenie znepokojujúcich informácií, a tie sú následne základom zvyšovania cien. „V roku 2011 predpokladáme rast cien potravín, najmä však výrobkov z obilia (múka, pekárske výrobky, pivo), olejnín a výrobkov z nich, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov, zemiakov,“ povedala Halgašová. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podľa jej hovorcu Stanislava Nemca očakáva rast cien potravín v tomto roku na úrovni 5 až 7 % , čo sa zhoduje aj s očakávaniami Zväzu obchodu a cestovného ruchu.
Jedným z hlavných faktorov, ktorý ovplyvňuje tento rast, sú podľa oslovených organizácií nepriaznivé klimatické podmienky. Situáciu na trhu s obilninami podľa nich výrazne ovplyvnili výkyvy počasia, a to nielen v EÚ, ale aj v Rusku, USA a Austrálii. „Rast cien obilia sa odôvodňuje nepriaznivými klimatickými podmienkami, a síce záplavami v strednej Európe a v Ázii, historickým suchom a požiarmi v Rusku, neúrodou v Kanade,“ uviedla Halgašová. Podľa Nemca sa k tomu pridali aj nedávne záplavy v Austrálii a Brazílii.
Halgašová nevylúčila ani vplyv špekulácií na komoditných trhoch, ktoré tlačia ceny potravinárskych komodít smerom nahor. S týmto názorom sa zhoduje aj SPPK, podľa ktorej sa špekulatívny kapitál presunul na trhy s týmito komoditami. Tieto trhy totiž podľa Nemca poskytujú možnosť vysokého zhodnotenia za relatívne krátky čas. Ako však Nemec dodal, poľnohospodárske komodity by boli drahšie aj bez zásahu špekulatívneho kapitálu, avšak nie až v takej miere, ako je to dnes.
Oslovené organizácie sa zhodli, že Slovensko nemôže výraznejšie zasiahnuť do vývoja rastu cien potravinárskych komodít, ktoré vplývajú na konečný rast cien. Podľa riaditeľa odboru Agrárnych trhových informácií Slovenska Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ladislava Hánu produkcia Slovenska ani v jednej rozhodujúcej poľnohospodárskej resp. potravinárskej komodite nepresahuje 1 % celkovej produkcie v EÚ. „Z tohto jednoznačne vyplýva, že vplyv na súčasný vývoj cien na Slovensku má jednoznačne situácia v ponuke a dopyte na európskom a svetovom trhu, dovozy zo zahraničia, obchodné embargá v hlavných odbytových krajinách,“ vysvetlil Hána. K tomuto názoru sa prikláňa aj SPPK. „Slovenské potravinárske komodity nebudú zohrávať výraznú úlohu vo formovaní cien potravín. Pre náš trh sú zásadné trhy hlavných producentov ako Rusko, Kanada, Austrália alebo Ukrajina. Ak porastú ceny tam, porastú aj u nás,” dodal hovorca komory S. Nemec.